Separatoarele de pe centura Oradei - soluţia cerută de Poliţie, dar neaplicată de CNAIR

Data publicării:
separatoare

O soluţie pentru evitarea unor accidente şi salvarea mai multor vieţi a fost ignorată ani la rând de cei din compania naţională de drumuri. E vorba despre separatoarele din beton pe care poliţiştii au insistat ca muncitorii să le monteze în mai multe zone periculoase ale şoselei de centură din Oradea. Parapetele cerute nu au ajuns nici acum, iar tragediile continuă să se producă pe drumul intens circulat.

Un impact violent, două maşini transformate în grămezi de fier vechi, o tânără care nu a supravieţuit ciocnirii şi familii distruse. E rezultatul unui accident petrecut la începutul acestei luni pe şoseaua de centură a municipiului Oradea. Atunci o maşină trecea cu viteză pe sensul opus şi lovea un autoturism care circula regulamentar.

Astfel de evenimente au avut loc des pe şoseaua intens circulată care ocoleşte oraşul. Ar fi fost mai puţine accidente şi multe vieţi ar fi fost salvate, spun şoferii, dacă în zonă erau montate separatoare, care să nu permită trecerea vehiculelor de pe un sens pe celălalt.

"În primul rând sensurile dacă ar fi despărţite s-ar evita multe accidente", spune un şofer.

"Să apară de undeva să-i pună, să-i monteze."

"În fiecare zi pe şoseaua de centură a municipiului Oradea circulă în viteză mii de maşini şi camioane. În aceste condiţii lipsa de separaţie pe mai mulţi kilometri între sensurile de mers poate duce la producerea unor accidente foarte grave", susţine Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Încă de acum patru ani, înainte ca lucrările de realizare a centurii să fie gata, Poliţia Rutieră a cerut ca pe mai multe porţiuni ai şoselei să fie montate parapete. Poliţiştii solicitau ca separatoarele să fie puse chiar în spatele Cimitirului Municipal, locul unde s-au produs cele mai multe accidente de pe drumul ocolitor.

Cererea poliţiştilor a rămas fără efect. Anul trecut, când s-a stabilit necesarul de parapete din beton pentru întreaga Direcţie Regională de Drumuri Cluj, aceasta a cerut 46 de kilometri de separatoare. Din acestea i-au fost alocate cu ceva peste 9 kilometri, dar nici aceste parapete nu au ajuns vreodată la destinar, recunosc chiar reprezentanţii CNAIR.

Oficialii Companiei de Drumuri estimează, totuşi, că în acest an parapetele de beton vor fi montate pe centura Oradei. Cu o condiţie, însă: livrările să fie făcute la timp de furnizor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri