Simţul proprietăţii, dezvoltat la români (studiu Eurostat)

Data actualizării: Data publicării:
studiu eurostat

Românii au simţul proprietăţii. O demonstrează ultimul studiu Eurostat care arată că ţara noastră se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de locuitori care trăiesc în locuinţe proprietate personală. Mai exact, 96% dintre români sunt proprietari şi doar 4% stau în chirie. România este urmată în acest top de Lituania, Croaţia, Slovacia şi Ungaria. La polul opus se află ţări precum Germania, Austria sau Danemarca.

Dorinţa românilor de a-şi cumpăra locuinţe s-a amplificat după 1989, spun sociologii. Odată cu căderea comunismului, numai cine nu a vrut nu şi-a achiziţionat un imobil, mai explică aceştia.

"Am fost imediat după 1991 în situaţia asta din cauza vânzării către populaţie la preţuri simbolice, în timpul guvernului Petre Roman, a stocului de locuinţe de închiriat în perioada comunistă. Atunci a fost tratată ca şi o măsură de echitate socială, de justiţie pe care noul regim revoluţionar a făcut-o pentru români", explică sociologul Adrian Hatos.

Pe de altă parte, românii preferă să-şi cumpere locuinţe care-i leagă de un anumit loc, pentru că nu sunt suficient de bine motivaţi să se mute dintr-un oraş în altul pentru bunăstarea personală.

"Proprietatea îi ţine într-o anumită măsură, într-un anumit loc, pe de altă parte a te muta în altă localitate presupune costuri de multe feluri", susţine Adrian Hatos.

Studiul Eurostat este confirmat şi de reprezentanţii agenţiilor imobiliare: majoritatea românilor preferă să deţină o locuinţă, decât s-o închirieze.

"În momentul de faţă, cuantumul chiriilor, în multe cazuri, depăşeşte o eventuală rată la bancă, astfel încât românii au posibilitatea să plătească chiar o sumă mai mică decât o chirie constantă pentru a avea o proprietate care să le aparţină în cele din urmă", a precizat Valentin Cătană, reprezentantul unei agenţii imobiliare.

"Dacă aş avea banii de avans, întotdeauna aş prefera să cumpăr, pentru că să plăteşti chirie e aproape acelaşi lucru cu a plăti o rată lunar", este opinia unui orădean.

"Cred că acest simţ al proprietăţii este moştenit de la părinţii şi bunicii noştri. Simţul proprietăţii oferă un echilibru (...) şi nu cred că vom renunţa în grabă, poate generaţiile următoare vor reuşi să desfiinţeze sau să renunţe la el", este de părere o orădeancă.

Studiul efectuat de Oficiul European de Statistică arată că 96% dintre români au o locuinţe proprietate personală, urmaţi de lituanieni, cu 90,3%, şi croaţi, cu 90,1%. La polul opus se află germanii, austriecii şi danezii, care locuiesc în proporţie de aproape 50% în chirie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri