Singurul centru de zi din ţară pentru recuperarea bolnavilor de scleroză multiplă se află la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
scleroza multipla

Suferă de o boală cumplită care, deocamdată, nu are leac. Le sunt afectate vederea şi mobilitatea, iar de parcă nu ar fi suficient, bolnavii de scleroză multiplă, căci despre ei e vorba, mai au o povară. Nu au centre specializate în care să beneficieze de terapii de recuperare. Singurul centru de zi se află în Oradea, iar acesta funcţionează doar cu ajutorul sponsorizărilor şi a donaţiilor.

Acum 18 ani, Anca Ilisie a fost diagnosticată cu scleroză multiplă. După nenumărate consultaţii şi internări în spitale, Anca a ajuns în vara acestui an la centrul din Oradea. Aici face recuperare motorie care a dat deja rezultate.

"De atunci tot pe la medici până am dat de centru. Ştiam de existenţa lui, dar am ajuns cam târziu, probabil niciodată nu e prea târziu, acum să vedem. Mă simt foarte bine şi pot să zic că am avansat, am făcut progrese."

Alţi câţiva pacienţi, aflaţi în aceeaşi situaţie, sunt aduşi la centrul din Oradea de trei ore pe săptămână. Aici sunt supuşi unor proceduri de fizioterapie, psihoterapie şi masaj.

"Aceste şedinţe sunt foarte importante pentru fiecare pacient în parte pentru că dezvoltă o forţă musculară mai bună, lucrăm pentru echilibru cu fiecare în parte", explică Alexander Popescu, kinetoterapeut.

"Această maladie are nevoie de foarte multă mişcare, de menţinerea unui tonus activ, astfel încât boala să nu evolueze", spune Laurenţiu Lazăr, preşedintele Fundaţiei de Scleroză Multiplă Bihor.

La centrul de zi din Oradea bolnavii au parte şi de activităţi recreative şi de socializare.

"Pot să vadă poveştile de viaţă ale altora care au trecut prin situaţii asemănătoare şi cumva pot să-şi facă noi prieteni şi să trăiască viaţa într-un alt mod”, susţine psihologul Florina Lorena Ţirtea.

Deşi este singurul din ţară unde pacienţii pot beneficia de şedinţe de recuperare, Centrul de scleroză multiplă din Oradea funcţionează doar din donaţii şi sponsorizări şi cu ajutorul voluntarilor.

"Noi încercăm să acoperim cu resurse financiare doar intervenţia de specialitate, cum este kinetoterapia, psihoterapia, iar ceea ce înseamnă celelalte activităţi, de întreţinere, toate sunt realizate în mod voluntar", a detaliat Laurenţiu Lazăr.

Datele Societăţii de Scleroză Multiplă din România arată că această boală afectează aproape 2,1 milioane de oameni la nivel mondial. Dintre ei, peste 10 mii sunt români.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri