Sinteza Oradea renaşte. Fosta întreprindere se transformă în parc industrial chimic

Data publicării:
sinteza 240414

Una din cele mai vechi intreprinderi chimice din România, cu o istorie de peste 60 de ani în domeniu, se va transforma într-un parc industrial privat. Este vorba despre fabrica Sinteza din Oradea, a cărei platformă va adăposti companii din industria chimică. Demolarea clădirilor dezafectate va începe în acest an, iar locul lor va fi luat de şapte firme care vor crea locuri de muncă noi.

Înfiinţată în 1954, fabrica Sinteza se pregăteşte de o transformare radicală. Chiar dacă producţia nu a fost oprită, pe cele 17 hectare ale companiei va fi amenajat un parc industrial cu profil chimic, primul de acest fel din Oradea.

"După o lungă perioadă în care Sinteza a încercat să-şi aşeze profilul de fabrică, trecând prin toate facerile procesului de privatizare finalizat prin 2006, Consiliul de Administraţie şi boardul a decis ca să continue producţia chimică pe această platformă", a explicat Cătălin Mariaş, directorul general al Sinteza Oradea.

"Pentru România, având în vedere tradiţia în industria chimică şi resurselor naturale existente cred că industria chimică ar putea fi un motor important de redresare a economiei şi în Oradea avem tradiţia de peste 60 de ani în industria chimică", este de părere Delia Ungur, directorul parcului industrial Eurobusiness.

Viitorul parc industrial va asigura toate utilităţile necesare pentru cele aproximativ 7 companii pe care conducerea fabricii vrea să le atragă în Oradea. Vor fi create astfel peste 300 de locuri de muncă noi, iar Primăria este dispusă să ofere scutire de impozite pe clădiri şi teren pe timp de 3 ani.

După obţinerea titlului de parc industrial conducerea Sinteza va începe procesul de curăţare a platformei după care va pregăti utilităţile pentru noii investitori.

Conducerea fabricii Sinteza a cerut administraţiei locale să înfiinţeze, în cadrul şcolii profesionale Eurobusiness, o clasă de operatori chimişti astfel încât elevii să poată face practică în noile companii.

reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri