Slujbă răcoroasă pe timp de vară. Muncitorii unei fabrici de gheață lucrează la -7 grade

Data publicării:
fabrica gheata

Bucată după bucată, gheața produsă de utilaje este ambalată în saci și aranjată pe paleți. Pentru cine vine de afară, unde soarele trimite peste oraș aproape 35 de grade, atmosfera din fabrică e o binecuvântare. Înăuntru termometrele indică minus șapte grade, motiv pentru care muncitorii sunt obligați să îmbrace haine groase.

"Ținuta de iarnă cuprinsă din unul, două straturi, este absolut obligatorie chiar și pe caniculă atunci când lucrezi în depozitul unei fabrici de gheață", a remarcat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"La început plăcut, fiind afară - cald, aici - răcoare, frig, plăcut", explică Natanaiel Ștef, angajat al fabricii de gheață.

"Cred că este cel mai frumos datorită faptului că știi că mulți oameni stau la 30 de grade și mor de clad acolo, iar tu relax fresh aici în fabrică e foarte foarte mișto", completează colegul său, Emil Zamfir.

Ca să facă față temperaturii scăzute, dar și cererii mari de gheață din această perioadă, angajații fabricii trebuie să lucreze într-un ritm alert.

"Lucrezi, încerci să te miști mai repede, te încălzești dacă este frig, mai greu fiind vara, căldura mai mare producem gheață mai multă și e mai obositor." Dar și periculos, atrag atenția medicii.

"Expunerea la variații mari de temperatură în intervale foarte scurte de timp, vorbim aici de peste 10 grade celsius, reprezintă un factor de risc major pentru îmbolnăvire", atrage atenţia dr. Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

De aceea, după patru ore de muncă în frig, angajații fac o pauză. Zeci de tone sunt vândute zilnic localurilor și magazinelor alimentare. Cererea a crescut o dată cu temperaturile exterioare.

"- Cât la sută a crescut producția acum de când e caniculă ?
- Undeva la 300%. Capacitatea de producție e undeva spre 25 de tone pe zi, în momentul de față cam atât producem și în perioada asta o și vindem pe toată", a precizat Florin Pleșca, managerul fabricii de gheață.

Gheața produsă în Oradea este trimisă atât în țară, cât și în străinătate. Un sac este vândut cu prețuri cuprinse între 5 și 9 lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri