Speoturism în 10 peşteri din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
speoturism

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a realizat prima reţea de peşteri speoturistice din ţara noastră. Zece la număr, peşterile aflate în Munţii Piatra Craiului vor putea fi vizitate nu doar de speologi, ci şi de turiştii dornici să facă o călătorie spre centrul pământului, cu condiţia să fie echipaţi corespunzător.

Ca să faciliteze accesul acestora, cei care au derulat proiectul cu fonduri helveto-române au amenajat balustrade sau scări specifice, în zonele mai dificile.

"Pe lângă amenajările de parcurgere în siguranţă pentru turişti - precum balustrade, mâini curente, scări care au fost amplasate în anumite zone mai abrupte - care există deja, sunt nişte amenajări pe care le vor folosi salvatorii în momentul în care intră în peşteri, astfel încât accidentatul să poată fi scos cât mai repede şi în siguranţă la exterior", a declarat Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor.

Toate cele zece grote au acum regulamente care precizează cât de des pot fi vizitate şi cât de mari pot fi grupurile. De asemenea este prevăzut şi un plan de intervenţie în caz de urgenţă, iar monitorizarea lor se face continuu pentru a se urmări temperatura, umiditatea sau nivelul de dioxid de carbon.

Accesul în fiecare dintre aceste peşteri va putea fi posibil doar împreună cu ghizi specialişti.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri