Spitalul din Baia Mare va primi un nou aparat de radioterapie

Data publicării:
radiologie

Originar din Certeze, județul Satu Mare, Ion Cicioc are 76 de ani, iar în urmă cu trei luni a fost diagnosticat cu cancer de gradul 3 la plămânul stâng. În lipsa unui laborator de radioterapie în Satu Mare și a unuia funcțional la spitalul din Baia Mare, bărbatul a fost nevoit să meargă tocmai în Oradea pentru terapia cu raze X.

"- Ce a însemnat drumul acesta, de la Satu Mare la Oradea?
- Ar fi bine dacă ar fi aici, în Baia Mare. Ar fi mai aproape, că sunt numai 50 de km de la noi de la Certeze. Dar ar fi bine aparat să fie în fiecare județ, așa ar fi normal."

Actualul aparat de radioterapie din spitalul județean din Baia Mare a funcţionat din 2002 până la jumătatea lui 2013. În cei 11 ani, aproximativ 70 de bolnavi de cancer au fost tratați zilnic cu ajutorul razelor X. Specialiştii susţin că aparatul nu a fost nou când a ajuns în unitatea medicală, ci doar recondiționat.

"Fiind aparat cu sursă de cobalt, sigur că debitul scade în timp. În anul 2013, când aparatul trebuia reautorizat, din păcate debitul ajunsese la o valoarea care nu mai asigura o calitate a actului radioterapeutic care să ne mulțumească", spune Cristina Fetcu, fizician în cadrul laboratorului de radioterapie din Baia Mare.

În lipsa autorizației pentru actualului aparat de radioterapie, mii de bolnavi de cancer din Maramureș și nu numai s-au orientat spre alte centre medicale din țară sau din străinătate. Aşa s-a ajuns ca mulți dintre ei să fie trataţi cu întârziere sau deloc.

Printr-un program de achiziție cu finanțare de la Banca Mondială, Spitalul Județean din Baia Mare este acum pe lista primelor 4 centre care vor beneficia de noi linii de radioterapie.

"Pe lângă Spitalul Oncologic Cluj, Spitalul Oncologic București, Spitalul Elias, Baia Mare a fost aleasă pentru că suntem un bazin în care incidența cancerului este în creștere și unde se vor adresa și pacienți din tot nord-vestul României", a precizat Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

50 de mii de români au nevoie de radioterapie și doar 17.000 dintre ei primesc tratament. Pentru a ajunge la media europeană, mai e nevoie de 80 de acceleratoare liniare, în valoare de peste 350 de milioane de euro.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri