Spitalul în care plouă şi la o săptămână după vijelie

Data actualizării: Data publicării:
spital furtuna Targu Lapus

Vijelia care a lovit duminica trecută vestul şi nordul țării a făcut pagube de sute de mii de lei și la Spitalul Orășenesc din Târgu Lăpuș, judeţul Maramureș. Peste 2 mii de metri pătrați din acoperișul clădirii au fost luați de vânt. Deşi a trecut o săptămână, în apartamentele de serviciu ale medicilor încă plouă, astfel că oamenii sunt nevoiți să stea cu găleți și ligheane în case.

spital furtuna Targu Lapus
spital furtuna Targu Lapus

"Locatarii apartamentelor de la mansarda unității spitalicești stau cu gălețile în mijlocul camerei și privesc cum apa se scurge din tavan. În tot acest timp, rețeaua electrică internă este decuplată pentru a fi evitate eventuale scurt-circuite", a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Spitalul orășenesc din Târgu Lăpuș numără în total 110 paturi, iar la mansarda clădirii au fost amenajate mai multe apartamente pentru o parte din personalul medical. Câteva dintre locuinţe au fost inundate în urma vijeliei de săptămâna trecută.

"Fiind la ultimul nivel, acestea au fost afectate, dar ma repet încă o dată, sunt locuibile, deci nu trebuiau evacuați cei care sunt la mansardă", susţine Vasile Kraus, viceprimarul din Târgu Lăpuș.

Vântul care a suflat cu peste 90 de kilometri pe oră a avariat aproape 2000 de metri pătrați de învelitoare de pe acoperişul spitalului. Au avut de suferit și alți 700 de metri pătrați de șarpantă, deși clădirea a fost construită în urmă cu doar 7 ani.

"Recepția când s-a făcut, nimeni nu cred că a luat în considerare fenomene extreme, ceea ce s-a petrecut în data de 17 septembrie. Au mai fost vijelii, au mai fost intemperii, niciodată nu au fost probleme", spune viceprimarul din Târgu Lăpuș.

Probleme minore au fost și pe secția de Ginecologie, însă programul medical nu a fost întrerupt. A doua zi după furtună muncitorii au început lucrul pentru a remedia problema.

"Este cumva și logic să plouă (n.r. în case) având în vedere că în fiecare zi a plouat. Pe timpul zilei, ca să se poată lucra la structura șarpantei, folia este îndepărtată, la sfârșitul programului urmând să fie repusă și atunci toată apa infiltrată în planşeu…", explică Gheorghe Crețu, șeful Serviciului Administrativ din cadrul spitalului.

Pagubele produse la Spitalul Orășenesc din Târgu Lăpuș sunt de aproximativ 600 de mii lei, bani alocați deja de către Guvern. Până situația va reveni la normal vor mai trece însă câteva săptămâni.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri