Străinii, bucătari voluntari pentru oamenii străzii din Maramureş

Data publicării:
straini bucatari

"- Am călit un pic de ceapă, am pus un pic de vin alb, am pus un pic de condimente, sare, piper…

- Ce fel de paste pregătești în seara aceasta?
- Matriciana. Tipic italienesc, bineînţeles."

Originar din Italia, Marco Piva s-a stabilit în România în urmă cu 10 ani. Are afaceri în domeniul confecțiilor și, de 3 luni, gătește voluntar pentru zeci de săraci din Baia Mare.

"Mie îmi place să fac de mâncare și m-am propus ca bucatar. O dată pe săptămână, dacă pot de două, vin şi fac de mâncare. Fiind italian, îmi place să fac paste, să aduc un pic din tradiția italiană aici, în România. Sunt de părere că o faptă bună pe zi trebuie făcută. Măcar una!"

Claudia Olert conduce o firmă cu 200 de angajați. Deși a fost prima dată când le-a gătit sărmanilor, e sigură că va repeta experiența.

"Nu poți fi un om spiritual doar teoretic… deci trebuie să faci ceva practic. Și aceasta este partea practică a spiritualității mele. Este foarte emoționant."

"Fiecare și-a adus prietenul, prietena, colaboratorii din diferite firme și iată ca acest proiect are o sensibilizare… mai cu seamă în oameni de afaceri care au firme, care au restaurante aici, în Baia Mare, și pentru noi e binevenit", spune sora Gabriela, de la Fundaţia Somaschi Baia Mare.

Zilnic, la masa organizată voluntar de oamenii de afaceri vin zeci de sărmani din Baia Mare. Cei mai mulți nu au familii și nici măcar un acoperiș deasupra capului. O masă caldă înseamnă foarte mult pentru ei.

"- Cum au fost pastele?
- Au fost foarte bune, deoarece avem niște bucătari extraordinari aici."

Pe lângă masa caldă servită zilnic, în cadrul fundației Somaschi oamenii străzii beneficiază de alfabetizare, dar și de un loc unde să doarmă.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri