Sute de concurenţi şi-au testat limitele la concursul Xman România

Data actualizării: Data publicării:
xman alearga1

Mai bine de 10 ore de înot, pedalare şi alergare. Asta a însemnat concursul oamenilor de fier de la Oradea, la care s-au înscris aproape 300 de concurenţi. Au făcut eforturi supraomeneşti pentru a ajunge la final, pentru că însăşi terminarea cursei Xman România este o reuşită, spun organizatorii. Este pentru a optulea an consecutiv când în reşedinţa Bihorului s-a desfăşurat una dintre cele mai grele competiții de triatlon din România.

xman victorie
xman victorie

Concursul a început sâmbătă dimineaţă, cu proba de înot desfăşurată în lacul de la Săldăbagiu. Competitorii au pedalat apoi pe drumul dintre Cetariu şi Cauaceu, după care au alergat prin centrul Oradei.

"3,8 kilometri înot, după care sportivii merg la proba de bicicletă - 180 de kilometri - și ajung în centrul orașului, unde au de parcurs un maraton - 42,2 kilometri", a detaliat Istvan Szokolszky, organizatorul concursului.

Xman România este singurul concurs de triatlon din România pe distanţe de Ironman. A fost un adevărat test de rezistenţă pentru cei 300 de concurenţi din opt ţări, care s-au înscris fie în competiţia normală, fie în probele de half, unde distanţele care trebuiau parcurse au fost înjumătăţite.

"Totul este testarea limitelor personale; în rest este un hobby", spune un participant.

"În general, la probele de anduranță sunt foarte importante stările psihice prin care treci, mai mult decât senzațiile fizice. Ce te mână ? Oamenii ăștia frumoși și nebuni pe care îi întâlnești destul de rar", spune alt concurent.

"Sunt foarte multe lucruri care mă aduc aici: este vorba de prieteni, este vorba de grupul care s-a format aici, de sportivi care sunt extraordinari, este vorba de antrenamente, de stilul de viață, totul contează."

Ore în şir, concurenţii au luptat kilometru după kilometru pentru a prinde linia de final. Primii care au ajuns la finish au fost cei din proba de half.

"Cea mai frumoasă senzație, de fericire mai ales că am reușit să termin, mai ales că sunt la prima probă half iron man - nu am mai participat niciodată. Sunt super fericit."

Concursul pe distanța întreagă de ironman a fost câştigat de campionul de anul trecut, Andrei Dudu, care a trecut linia de sosire de mână cu fiul său.

"Eu acum 7 ani, după ce am alergat la un maraton într-o ștafetă 5 kilometri, am spus că nu o să alerg niciodată un semimaraton și uite unde am ajuns", a spus Dudu.

Locul doi a fost obținut de un concurent din Ungaria, Peter Havas, care a reuşit să treacă peste o dezhidratare și dureri la picioare. "Având în vedere că a fost distanța completă, mă simt bine, puțin obosit, dar este bine că e gata."

Anul acesta în premieră, traseele de bicicletă și de alergare au fost închise circulației pentru siguranța sportivilor. Competiția Xman România s-a desfășurat în paralel cu campionatul național de triatlon al României.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri