Tânăr din Bihor, palmares de invidiat la informatică

Data actualizării: Data publicării:
tamio elev olimpic informatica

La doar 18 ani, un tânar din Bihor înregistrează performanţă după performanţă la informatică. Proaspăt absolvent de liceu, are deja un palmares de invidiat. A câştigat numeroase premii la concursurile naţionale şi internaţionale, iar de curând s-a întors cu o medalie de aur de la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale din Slovenia. Miercuri, Tamio a plecat spre Iran. Alături de alţi trei tineri, va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Informatică, la care participă concurenţi din 84 de ţări.

Tamio Vesa Nakajima s-a mutat cu părinţii săi în România în urmă cu 9 ani, când era în clasa a treia. S-a adaptat repede în şcoală, mai ales că acasă vorbea româna cu mama sa. Dacă în gimnaziu era preocupat de matematică, odată ajuns pe băncile liceului, Tamio Vesa Nakajima şi-a descoperit adevărata pasiune.

"Mi-am dat seama cu timpul că informatica mi se potriveşte mult mai bine decât matematica pură pentru că, în primul rând, informatica mi se pare o materie mai creativă."

Tamio s-a întors în urmă cu doar două săptămâni cu medalie de aur de la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale de la Ljubjana. După mai multe etape dificile, s-a calificat şi la Olimpiada Internaţională, care va avea loc în Teheran, între 28 iulie şi 4 august.

"La noi în România, rundele de calificare sunt foarte grele, în special, nu numai din cauza problemelor excepţionale pregătite de către profesori şi studenţi foarte, foarte dedicaţi şi talentaţi, dar şi din cauza faptului că colegii cu care am intrat în competiţie sunt extrem de buni", spune Tamio Vesa Nakajima. "Mă bucur foarte tare că pot să merg, mi se pare o oportunitate excelentă pe care nu toţi o au."

Profesorul care i-a predat informatica în liceu spune că, pe lângă talentul nativ, Tamio a şi muncit mult ca să ajungă la astfel de rezultate.

"Un elev eminent, nu cred că o să mai prindem în viitorul apropiat un astfel de elev, oricum noi putem spera", susţine Dorin Rotar, profesor de informatică.

Părinţii i-au fost şi ei mereu aproape lui Tamio.

"Când vine vorba de pasiunile lui, acolo munceşte foarte mult şi munceşte cu plăcere. Ce-i place la informatică este că poate fi extrem de creativ şi poate să găsească soluţii care să fie în afara căilor bătute", spune Adriana Vesa, mama olimpicului.

După cum era de aşteptat, multe universităţi din afară şi-au dorit să-l aibă de student. Tamio a ales, însă, să studieze la Oxford, în Marea Britanie: "Discutând cu profesorii şi cu colegii, cu viitorii colegi, mi-am dat seama că sunt nişte oameni foarte deştepţi, foarte dedicaţi."

Patru tineri vor reprezenta România la olimpiada internaţională de informatică din Teheran.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri