Târg de meserii, în Oradea. Companiile caută meseriaşi, şcolile profesionale îi pregătesc

Data actualizării: Data publicării:
MESERII

Decât o diplomă pe care să o ţină în sertar, mai bine o meserie care să le asigure un loc de muncă. Asta şi-au spus sute de elevi din Bihor, care au participat în această dimineaţă la târgul de meserii din Oradea. Cei de clasa a opta s-au interesat de oferta şcolilor profesionale, în timp ce colegii mai mari au vrut să afle ce meserii caută companiile străine din Parcul Industrial al oraşului.

Printre cei care au venit la târgul de meserii s-a aflat și Valentin Cotrău. A preferat sã învețe meserie la o școalã profesionalã din Oradea, decât sã urmeze cursurile unui liceu teoretic.

"Sunt multe avantaje. Ca de exemplu, la terminarea celor trei ani primim o diplomă recunoscută mondial sau cel puţin european; când terminăm aceşti trei ani de profesională este mai uşor să ne găsim un loc de muncă."

Tânărul a făcut practică la o firmă din parcul industrial al orașului, care l-a și angajat pentru că are nevoie de meseriași ca el. Un loc de muncă își dorește și Călin Negruţ, care este stagiar la o altă companie.

"În cea profesională sper să îmi găsesc un loc de muncă mai rapid. După ce termin anul acesta practica, stagiul, pot să mă angajez direct."

"O diplomă de şcoală profesională înseamnă garanţia unui loc de muncă, iar şcoala profesională este singura şcoală care te plăteşte să înveţi", susţine Delia Ungur, managerul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.

Din acest motiv, școlile profesionale sunt tot mai căutate în întreaga țară. Oferta celor din Oradea a fost prezentată la târgul de meserii de astăzi.

"Am început acum 4 ani cu câte o clasă două de învăţământ profesional şi avem oferte pe anul viitor cu 10 clase de învăţământ profesional dintre care 8 învăţământ profesional dual", explică Daniela Vâlceanu, directorul colegiului "Traian Vuia" Oradea.

Şi cererea de meseriași este în creștere, spun reprezentanţii firmelor, care au venit cu oferte atractive.

"Căutăm sudori, mecanici, electricieni operatori CNC, sculer matriţer sunt meserii pe care le întâlnim şi în cadrul şcolii profesionale", spune Loredana Totoran, reprezentanta unei companii.

"Ce oferim noi pentru voi este bursa, masa caldă, transportul asigurat, cadouri de sărbători şi rechizite", a completat Monica Tătar, manager de resurse umane.

"- Climatul este foarte plăcut toţi sunt prietenoşi îmi place firma este foarte curată este ordine.
- Te-ai vedea lucrând aici?
- Da", recunoaşte Lila Barczag, stagiar.

În total, la târgul de meserii au participat aproape 500 de elevi, 10 şcoli şi 8 companii strãine din Parcul Industrial al Oradei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri