Taxa clawback, pe producţia de medicamente, a crescut la 25%. Producătorii vor să se mute în alte ţări sau să dea afară angajaţi

Data publicării:
BETA taxa farmacii

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România susţine că unele companii multinaționale iau în calcul mutarea producţiei în ţări precum Bulgaria, Ungaria sau Cehia, unde taxele sunt mai mici. Acest lucru va duce în timp la dispariția de pe piaţă a medicamentelor mai ieftine, iar opt mii de angajati riscă să rămână fără loc de muncă.

"Deja la sfârșitul anului trecut am fost nevoiți să dăm 300 de oameni afară și peste 1300 de medicamente ieftine au dispărut de pe piață. Se pune foarte serios problema de a renunța la producția din România, tocmai din cauza acestor condiții fiscale extraordinar de grele", explică Laurențiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

"Va afecta prin stagnarea producției, prin reducerea producției, prin restructurările care o să apară la nivel de companii farmaceutice, prin reducerea investițiilor", spune şi dr. Coriolan Pop, președintele unei companii de medicamente din Baia Mare.

Producătorii spun că soluția pentru salvarea industriei farmaceutice este modificarea taxei clawback pentru medicamentele generice.

"În țările din Comunitatea Europeană această taxă nu are un procent mai mare de 5-6% . Nu există. Numai la noi se întâmplă acest fenomen, de aceea eu aș zice că Ministerul Sănătății, Casa Națională și Ministerul Finanțelor trebuie să recepționeze acest mesaj al nostru", completează Doctorul Pop.

Urmările acestei taxe le vor simţi şi pacienţii, care vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru medicamente.

"În cazul în care medicamentele mai ieftine, genericele vor dispărea de pe piață, probabil că pacienții mei vor renunța la tratament pentru că nu vor avea bani să cumpere medicamentele originale mai scumpe", spune dr. Valentin Pantea, medic de familie.

Dr. Carmen Pantiș, președintele Consiliului Medicilor Bihor: "Accesibilitatea pacienților la medicamentele generice este de peste 50%, în timp ce posibilitatea de a achiziționa medicamentele originale este doar 7-15%."

Eugenia Hamza, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bihor: "În general așa se întâmplă, genericele sunt mai ieftine. De exemplu, la substanța activă omeprazol prețul cel mai mare pe tabletă este 77 de bani, iar prețul cel mai mic 32 de bani."

Taxa clawback a fost introdusă la sfârșitul anului 2009. De la 14,5% cât a fost în 2013 acum a ajuns la 25%.

Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Constantin Gheorghiță, Kristi Kosa, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri