Taxe şi impozite mai mari. Noul Cod fiscal a schimbat modul de calcul al dărilor către bugetul local

Data publicării:
taxe

Puţinii contribuabili care au venit astăzi la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite ca să-şi plătească dările pentru noul an au aflat că mai trebuie să aştepte. Noile impozite vor fi stabilite în următoarele zile şi vor fi mai mari, din cauza modificărilor aduse de Noul Cod Fiscal.

"- Am vrut să scap de ele şi să plătesc că anul trecut am plătit mai târziu şi ..
- Aţi fost penalizat.
- Da.
- Ştiţi că veţi plăti mai mult în noul an?
- Se aude că se va plăti mai mult, se majorează."

"S-au majorat, dar pensiile nu s-au majorat, mai ales pensiile mici. Pe noi ne afectează mai mult. Nu ştiu dacă sunt îndreptăţite sau nu, dar nu e echitabil."

Noul Cod fiscal care a intrat în vigoare în prima zi a anului prevede creşterea impozitelor pe proprietăţile deţinute de români. În calculul acestora se va ţine cont de destinaţia construcţiei: pentru locuit, activităţi economice sau pentru ambele.

"Clădirile se vor impozita, nu după proprietar cum era până în anul 2015, ci după folosinţă. Persoanele fizice care deţin imobile comerciale vor trebui să-şi declare valoarea acestor imobile. În funcţie de această valoare se va stabili impozitul, dar se aşteaptă la o creştere de 5 până la 10 ori", atrage atenţia Eduard Florea, city-managerul municipiului Oradea.

Dările vor fi raportate la suprafaţa construită a imobilului, mai mare decât cea utilă, luată în calcul până acum. Tot din acest an se va plăti o taxă şi pentru terenul de sub casă, iar cotele de impozitare au fost modificate.

"În cazul clădirilor cu destinaţie rezidenţială, creşterea este dată de această modificare de cotă, de la 1,2 la 1,4 şi de suprafaţa din proprietate. Creştere mai mare vom avea în cazul clădirilor nerezidenţiale, unde cota de impozitare se modifică de la 0,1 la 1%", a precizat Sorin Iacob, director executiv adjunct al Direcției Economice Oradea.

Noul Cod fiscal le dă posibilitatea primăriilor să supraimpoziteze cu 500% clădirile şi terenurile neîngrijite. Iniţiativa îi aparţine primarului de Oradea, Ilie Bolojan, cu scopul de a-i determina pe proprietarii neglijenţi să ia măsuri.
Printre veştile legate de creşterea taxelor, municipalitatea a decis să menţină reducerea de 10% pentru cei care îşi achită dările integral până pe 31 martie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri