Teamă printre românii din Franța, după atacurile teroriste de vineri

Data publicării:
Paris

Raluca Lucaciu a plecat în Franța prin programul Erasmus. Orădeanca de 20 de ani studiază psihologia în orașul Reims, aflat la 140 de kilometri de Paris. Vineri trebuia să se afle în capitala franceză, însă întâmplarea a făcut să nu mai ajungă acolo.

"Trebuia să ajung în Paris de vineri dimineaţă până duminică seara, dar am avut nişte probleme cu cardul şi nu am putut să plătesc transportul până la Paris şi am zis că rămân aici. Acum chiar mă simt norocoasă că am făcut alegerea asta", povesteşte Raluca.

Tânăra spune că așteaptă să ajungă cât mai repede acasă, de sărbători: "Sunt destul de agitată: am tot aţipit, m-am trezit şi tot aşa, sper să se liniştească apele şi să se revină la normal."

Maria locuiește în arondismentul 16 din Paris. Când a aflat de atentate a început să-și sune, îngrijorată, prietenii și cunoștințele din Franța. Femeia, care lucrează de 14 ani în Hexagon, povestește că a cuprins-o teama, știind că putea să se afle într-o zonă în care s-au produs atentatele.

"Normal că te cuprinde o panică totală, ştiind că oricând şi în orice moment tu poţi să fii acolo. Noi, românii care lucrăm majoritatea, mai ales femeile, suntem mai tot timpul în mijloacele de transport."

E pentru prima dată când simte nesiguranță în Paris, povesteşte și Elena Ocenic, membră a Centrului pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români din Franța: "Vă spun cu sinceritate că de 6 ani, de când stau în Paris, e prima dată când am intrat cu frică în casă. Suntem puţin sub şoc, s-a întâmplat la câteva cartiere de locul în care locuim şi s-au întâmplat aceste atacuri în cartiere pe care le frecventăm în mod obişnuit."

În Franța trăiesc aproximativ 200 de mii de români, din care câteva mii sunt studenți.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri