Tezaur dacic, descoperit în Ucraina. Digi24 Oradea este prima televiziune care a filmat bijuteriile

Data publicării:
mai multe bijuterii

Întinsă pe trei hectare şi jumătate, cea mai nordică fortificație ce a aparținut regatelor dacice se află într-o zonă împădurită din satul ucrainean Mala Kopanya, la 30 de kilometri de graniţa cu România. Cetatea a fost descoperită întâmplător la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar săpături au fost făcute sporadic în zonă. Abia în anii '70 arheologul ucrainean Vjaceslav Kotigorosko a început să studieze sistematic fortificaţia.

"Prima etapă a cetății este legată de epoca lui Burebista, iar a doua perioadă are legătură cu perioada războaielor daco-romane, cu perioada lui Decebal", spune Vjaceslav Kotigorosko, directorul Institutului de Cercetare a regiunii Transcarpatia a Universității Ujgorod.

"În 1977 au început lucrările la cetatea propriu zisă (foto jos); în 2007 este atestat un nou loc, Celenița, unde s-au găsit morminte de incinerație dacică cu foarte multe obiecte", a detaliat Liuba Irina Horvat, cercetător la muzeul din Satu Mare.

În urmă cu trei ani, la Mala Kopanya a fost scos la lumină un tezaur de aur dacic, cel mai mare după comorile descoperite la Sarmisegetuza.

"Aici avem cele mai mari cantități de aur găsite într-un sit dacic cu excepția Sarmisegetuzei, cele mai grandioase piese din aur", susţine Liviu Marta, directorul muzeului județean Satu Mare.

Printre pandative şi brăţări din aur a ieşit în evidenţă un colan numit de arheologi "torques". Acesta s-a păstrat fragmentat în 20 de bucăți, care au în total peste un kilogram. "Aceste podoabe, torques, erau purtate doar de un conducător de rang înalt", precizează Vjaceslav Kotigorosko.

Piesele sunt păstrate în depozitele muzeului din Ujgorod şi sunt accesibile doar specialiștilor. "Aceste obiecte sunt cunoscute cercetătorilor din circuitul știițific, dar de filmat nu au fost filmate niciodată. Nu au fost expuse pentru că au nevoie de o pază specială și de un loc adecvat", dezvăluie Josyp Kobal, muzeograf al muzeului din Ujgorod.

Arheologii sunt de părere că la Mala Kopanya este vorba despre un adevărat complex de clădiri, de mare importanţă pentru studiul istoriei dacilor.

"Aici s-au găsit atât de multe materiale cât nu s-a găsit în nicio altă așezare sau cetate, cantitatea de obiecte este enormă", spune directorul Institutului de Cercetare a regiunii Transcarpatia a Universității Ujgorod.

Din acest motiv, autoritățile ucrainene vor să includă cetatea dacică într-un circuit turistic. "Am vrea să fie vizitabil pentru că avem foarte multe naționalități și confesiuni diferite", explică Gal Sviatoslav, directorul departamentului de turism Vinohradiv.

Arheologii ucraineni cred că în cetatea de la Mala Kopanya exista chiar şi o monetărie, care așteaptă să fie descoperită.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri