Tezaurul uman viu din Negrești-Oaș. Floare Finta este printre puţinele persoane din ţară care au primit acest titlu

Data publicării:
tezaur viu 120315

Într-o lume dominată de tehnologie, casa mătuşii Floare din Negreşti-Oaş este o oază de tradiții. Meşteşugurile învăţate de la mama ei le transmite acum mai departe tinerilor şi curioşilor care vin să o viziteze. Femeia este cunoscută în zonă pentru că face leacuri din plante pentru diferite boli.

"Leacurile astea le fac cu ceară. Pui să nu se lege de rană și pui plante. Am patru feluri de plante și cât ai pus pe arsură ia durerea imediat", spune Floare Finta.

"Tot timpu-i alături prezentă, alături de noi. Ne sprijină. De exemplu, acum am avut șezătoarea. Am învățat să țes la fuior, mi-a arătat cum e cu cânepa", povesteşte Anișoara Huja.

De-a lungul anilor a strâns nu doar întâmplări care pot fi povestite, ci si sute de obiecte tradiționale: de la farfurii pictate sau țesături până la păpuși îmbrăcate în costume populare create chiar de ea. Unul dintre cele mai valoroase obiecte din micul muzeu al femeii este patul cu colibă adus din casa părintească și vechi de mai bine de un secol.

Între toate acestea își fac loc diplomele primite de-a lungul timpului. La loc de cinste e cea de la Ministerul Culturii, care a desemnat-o tezaur uman viu.

"A fost evaluată de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, iar în anul 2012 într-un cadru oficial i s-a conferit această diplomă", explică Natalia Lazăr, directoarea Casei de Cultură din Negrești-Oaș.

În vârstă de 82 de ani, femeia spune că în loc de casele mari care se construiesc acum, ar vrea să vadă altceva.

"Case mai mici făcute, gătate așa, oșenește, și oameni. Erau prunci, băieți, fete. Ieșeau câte 5, 6, 7 dintr-o casă mică. Toți mari ca brazii. Mereau sara la fete. Apoi auzeai, te întorceai acolo. "Auzi mămucă cum strigă. Cât de mândru strigă cela!" Amu nu mai e nimeni nicăieri. Nu auzi nimic sara."

Dar pentru că nu e timp de pierdut și se apropie sărbătorile, mătușa Floare coase și împodobește piese vestimentare care fac parte din costumul tradițional oșenesc și cu care se va prezenta la târgurile de sezon.

Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri