Tineri de carieră, voluntari după program în slujba unor copii abandonaţi

Data actualizării: Data publicării:
voluntari MM

O casă mai primitoare pentru copiii abandonați. Este ceea ce și-au propus să facă nouă tineri din Baia Mare, membri ai unei organizații neguvernamentale. Timp de o lună, după orele de serviciu, aceștia muncesc la renovarea unei case în care locuiesc 12 copii. Deși au meserii diferite, iar unii țin pentru prima dată un trafalet în mână, cu toții sunt entuziasmați de proiectul caritabil în care s-au implicat.

Andreea are 28 de ani și este consultant pe fonduri europene. De 3 luni este mam, iar în timpul rămas liber lucrează la renovarea uneia dintre cele 18 case de tip familial din Baia Mare.

"Zugrăvim, reparăm pereți, vom vopsi țevile, vom confecționa mobilierul pentru copii. Noi încercăm, cât putem, să le facem o mică bucurie", spune Andreea.

Alți 8 tineri iau parte la proiectul de suflet. Oana este manager într-un centru comercial, însă după orele de birou, schimbă ținuta office cu cea de șantier.

"- Ce experiență ai într-ale zugrăvitului?
- Zero barat. Am început de săptămâna trecută, când am început renovarea. Nu am ținut în viața mea în mână un trafalet. O să învăț, măcar așa o să îmi renovez și eu apartamentul."

"Momentan fac triunghiuri, pictez înăuntru, am zugrăvit tavanul în bucătărie. Am cunoscut copiii și am empatizat cu ei și am vrut să îi ajut, am simțit așa, că vreau să îi ajut", spune Paula, voluntar.

În casa alcătuită din 4 camere, bucătărie și baie, locuiesc 12 copii cu vârste cuprinse între 12 si 18 ani.

"Sunt foarte nerăbdători. Veneam să vedem ce putem renova, ce putem face. Tot timpul întrebau: când începeți, când începeți? Abia așteptau", mărturiseşte Marius, voluntar.

"E un sprijin extraordinar pentru că nu întodeauna fondurile ajung să și renovăm atât de mult și iată, pentru noi e un ajutor, pentru copii iar, ca și o casă nouă", spune George Breaz, din cadrul DGASPC Maramureș.

Pentru renovarea casei de tip familial tinerii au strâns, în urma unui bal caritabil, fonduri de 7 mii lei la care se adaugă și sponsorizari de alte câteva mii de lei.

"Această casă este a doua pe care o renovăm. Ne bucurăm foarte mult să venim, să ajutăm și satisfacția la final este fantastică! Să știi că poți să renovezi o casă, să le aduci un mediu mai propice, un mediu pe care ei îl numesc acasă", a declarat Laura Călbăjos, președinte ONG.

Lucrările de renovare vor fi finalizate peste aproximativ 3 săptămâni.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri