Tone de gunoaie adunate de voluntari de pe platoul Padiş, din Apuseni

Data actualizării: Data publicării:
Padis gunoaie

Frumusețea naturii din Apuseni aproape că a fost îngropată, pe platoul Padiş, de un munte de gunoaie lăsate în urmă de turişti şi localnici, deopotrivă. Sute de voluntari, excavatoare şi basculante au curăţat o mică parte din aria protejată. Unul dintre cele mai căutate campinguri din Parcul Naţional a devenit un focar de poluare a regiunii.

A fost nevoie de utilaje grele pentru a clinti muntele de gunoaie aruncate vreme de mai mulți ani de localnici și turiști în zona platoului Padiș. Peste 100 de studenți din Cluj au dat o mâna de ajutor angajaților Parcului Natural Apuseni.

Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni: "Am găsit foarte multă deschidere și cooperare, cu atât mai mult cu cât aceste acțiuni le facem pur și simplu pentru că dorim să le facem; nu avem nimic bugetat, nu avem nici un fel de fonduri atribuite pentru astfel de activități."

"Nu am crezut că vor fi chiar aşa de multe deşeuri, când am văzut groapa aceea, sunt tone", se miră un voluntar.

"Nu sunt doar sticle sau plastic, ci foarte multe gunoaie, resturi de la grătare şi orice fel de deşeuri", a constatat altul.

"După cum se vede nu este nevoie doar de mâini este nevoie și de utilaje, de foarte multe utilaje și de utilaje de altă capacitate pentru că dolinele în care s-au deversat aceste mizerii sunt adânci", spune Horea Pop, asistent universitar la Universitatea Babeș-Bolyai.

Mizeriile inundă şi poiana Glăvoi, aflată la câţiva kilometri distanță. Turiștii care veneau cu cortul în zonă plecau dezgustați.

"Noi am venit cu mare drag să ne relaxăm în natură, să respirăm aer curat, dar am rămas dezamăgiți de anumite condiții. Ne-am fi așteptat să găsim o toaletă să nu vedem atâtea gunoaie prin păduri."

"Este foarte frumos aici, dar e foarte trist să vezi gunoaie aici."

"În lipsa oricărei infrastructuri, turiștii care vin aici folosesc pădurea pe post de groapă de gunoi și de toaletă", a observat Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.

Medicii avertizează că gunoaiele din natură pot transforma un paradis într-un focar.

"Până în prezent în zona Glăvoi s-a campat la liber, fără nici un fel de taxe. În schimb, nu au fost realizate nici un fel de amenajări speciale cu toate că, an de an, în zonă vin sute de turiști străini și mii de turiști români", susţine  directorul Parcului Natural Apuseni.

"În privinţa Padiş Glăvoi situaţia este şi mai aparte, ţinând cont de reglementările speciale, acestă zonă aparţinând Munţilor Apuseni. Consiliul Judeţean se va putea implica într-un viitor apropiat prin asociaţia Ecolect", spune Adrian Șimon, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.

Docamdată, curăţenia din Apuseni depinde de disciplina vizitatorilor şi de voluntarii care care strâng periodic gunoaiele.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri