Tradiție de Paște | Stropitul fetelor pe Valea Ierului

Data actualizării: Data publicării:
stropitul fetelor

De Paște, în Ardeal se păstrează un obicei vechi de sute de ani: stropitul fetelor cu apă. În vechime se obișnuia ca băieții să le ude pe fete cu apă rece din fântână ca să fie frumoase și să aibă copii sănătoși. Datina este încă respectată în satele din Valea Ierului, iar de acest lucru s-au putut convinge și orădenii: flăcăi și fete din această zonă le-au prezentat obiceiul în cadrul Târgului de Paște.

Tradiția spune că băieții alegeau fetele pe care le plăceau și în a doua zi de Paște mergeau și le udau cu apă rece din fântână. O făceau pentru ca tinerele să fie frumoase și să aibă copii sănătoși. La țară se păstrează și astăzi obiceiul, iar la oraș a suferit mici modificări.

"Este o tradiție foarte veche prin care, în principiu, în sate, în comune, fetele se stropeau cu apă din fântână, cu apă rece, dar deja de aproximativ 70-80 de ani în orașe se stropesc fetele cu parfum", a explicat Sandor Pasztor, președintele Consilului Județean Bihor.

După ce au stropit fetele, băieții primesc drept răsplată ouă vopsite.

"Acesta e un obicei străvechi, noi, în Roșiori, așa stropim cu găleata și consider că e un obicei bun și frumos", spune unul dintre băieţi.

"Mă bucur că este reluată tradiția veche și facem cum au făcut și bunicii noștri", spune o tânără.

Obiceiul stropitului a fost preluat de la germani și maghiari. Se spune că acum două mii de ani evreii i-au stropit cu apă pe cei care aduceau vestea Învierii lui Iisus.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri