Transport ilegal de gunoi, postat pe Facebook. Cu ce rezultate

Data actualizării: Data publicării:
gunoi

Furia cetățeanului în fața nedreptăților poate schimba lumea în care trăim. O demonstrează reacția unui localnic din Moisei, județul Maramureș, care la vederea unei mașini care descărca gunoi într-o pădure de lângă sat a filmat întreaga scenă și a făcut publice imaginile pe internet. Rezultatul: practica ilegală a fost oprită, Primăria s-a angajat să curețe zona, în timp ce Garda de Mediu a declanșat o anchetă. Terenul pe care s-a produs poluarea aparține unui angajat al Primăriei Moisei, una intre cele mai frumoase comune din Maramureșul istoric.

"De ce aruncaţi gunoaie aici, e groapa de gunoi? Puteţi să îmi răspundeți? Cine v-a trimis aici? E groapa de gunoi aici? Știți că nu aveți voie să aruncați aşa, întâmplător?"

Aceste imagini au fost filmate joi de un localnic din Moisei, aflat în concediu în localitate. Revoltat la vederea sacilor plini cu gunoi, aruncați la întâmplare într-o râpă, localnicul a cerut socoteală șoferului și celor două femei din remorcă.

"Aici trebuie să treacă apa. Cum aruncați voi gunoaiele întâmplător? Nu ai voie să arunci un sac de gunoi, nu ce faceți voi aici. Lăsați că vă filmez și vă pun pe internet să vă vadă lumea și să vă săturați să aruncați gunoaie."

Alexa Coman locuiește la 100 de metri de groapa ilegală de gunoi. Lucrează în Italia de 10 ani și spune că nepăsarea autorităților l-a făcut să ia atitudine. "Atunci când vezi că se întâmplă nedreptăți în țara ta simți nevoia să iei atitudine și, practic, simți nevoia să izbucnești, pentru că nu putem să înghițim tot timpul tot ceea ce vor ei."

Primarul comunei Moisei, Toader Şteţcu, spune că maşina nu este a primăriei, dar recunoaşte că terenul pe care au fost aruncate gunoaiele aparţine unui angajat. Nu este de acord cu aceste practici, dar nici nu se grăbeşte să le amendeze.

"O să vedem acum ce vine de la mediu, că va fi sesizat şi mediul. Dacă aplică cei de la mediu, să nu aplicăm doi - şi primăria şi mediul."

Problema deşeurilor în Maramureş este la fel de complicată ca şi în alte judeţe din ţară. Comuna Moisei este obligată să transporte deşeurile la Baia Mare, la o distanţă de 120 de kilometri.

"În luna august tot timpul avem probleme; ne trebuie trei transporturi într-o zi de joi. Ne costă 9.000 de lei într-o săptămână. Totul din bugetul local. Pentru că de la oameni, foarte greu adunăm, nu străngem nici un sfert din cât ne costă transportul", spune primarul comunei Moisei.

Problema gropii ilegale din Moisei va fi rezolvată, totuşi, după ce Primăria a trimis mai mulţi angajaţi să cureţe zona. Localnicul care a filmat întreaga scenă este mulţumit că a reuşit să oprească poluarea şi spune că data viitoare va face exact la fel.

"Doar uniţi putem să facem ceva, putem să producem o schimbare şi de fiecare dată când se întâmplă o nedreptate trebuie să acţionăm."

Redactor: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri