Tratamente pentru cancer, discutate la Oradea, la conferința anuală a Fizicii Medicale

Data actualizării: Data publicării:
fizica medicala

Tratarea cancerului la sân, tratamentele ţintite şi nanoparticulele folosite în medicină. Au fost principalele teme discutate timp de două zile, la Oradea, de specialiştii în fizica medicală. Aceştia au încercat să găsească soluţii pentru a implementa şi în România sistemele revoluţionare care funcţionează de câţiva ani în străinătate.

Printre temele principale de discuție pentru cei peste 150 de specialiști în medicină, radiologie, imagistică și farmacologie s-au aflat cancerul la sân și tratamentele în cazul acestei boli.

Potrivit medicilor, pentru depistarea bolii în cazul pacientelor de până la 40 de ani este folosită ecografia mamară. După această vârstă doctorii apelează la mamografie. În schimb, în România, tratamentele în România se bazează pe radioterapia 3 D- conformațională.

Teodora Flonta, medic specialist radioterapie: "Depistarea precoce reprezintă o abordare din punct de vedere terapeutic mult mai facilă pentru paciente, iar șansele de vindere cresc considerabil, până aproape de 100%."

Specialiștii au prezentat și noile tendințe în ceea ce privește tratarea cancerului. Cel mai eficient pare a fi tratamentul țintit, folosit în străinătate, dar neaplicat deocamdată în România.

Prof. univ. Loredana Marcu, de la Universitatea din Oradea: "De obicei, au o specificitate mult mai bună decât celelalte tratamente, protejează mai bine țesutul sănătos care de cele mai multe ori devine o problemă, practic încearcă să găsească o balanță perfectă între controlul tumoral și protecția țesutului sănătos."

O altă practică revoluționară, implementată acum doar la nivel de cercetare în România, este diagnosticarea cu ajutorul nanoparticulelor. Introduse într-o pastilă ce este înghițită, acestea ajung apoi în sânge și se ataşează de peretele celulelor bolnave. Celulele bolnave şi nanoparticulele ar circula apoi, legate astfel, prin vene şi artere.

Marin Bodale, președintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România: "Studii de cercetare în partea animală în care s-au văzut reultatele clinice, cum se manifestă aceste nanoparticule, cercetate doar pe animale nu și în sectorul uman."

Prin conferința de la Oradea specialiștii au marcat Ziua Internaţională a Fizicii Medicale, sărbătorită pe 7 noiembrie. Data coincide cu ziua de naştere a celei care este considerată prima fiziciană medicală din lume, Marie Curie.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri