Tratamente stomatologice gratuite în Oradea. Programul se adresează copiilor cu autism, cu sindrom Down și asistaților social

Data publicării:
stomatolog 1

Dr. Lucian Șipoș, stomatolog: "O să vă administrăm gazul acum, puțin inspirați, vă rog! O să simți un gust mai dulceag la el pe care o să-l percepi ca un gust de măr!"

Pentru tratarea pacienților cu probleme speciale a fost cumpărat cu 15 mii de euro un aparat care administrează gaz ilariant.

Dr. Dan Slăvescu, șef de lucrări, Facultatea de Medicină și Stomatologie Oradea: "Este vorba de un aparat de inhalosedare care, prin aplicarea unei măști pacientului, ne ajută ca, treptat, îl inducem într-o stare euforică pentru a-l determina să colaboreze cu noi."

Pacienții care vor beneficia de tratamente stomatologice gratuite vor fi aleși dintre copiii cu sindrom Down, cei cu autism și persoanele asistate social.

Dr. Sebastian Lascu, consilier local, inițiatorul proiectului: "Va urma un screening pentru a identifica problemele care sunt și în funcție de acesta se vor face tratamente. Tratamentele vor fi cele de bază pentru alinarea durerilor, nu se intră la tratamente complicate protetice."

Simona Zlibuț, președintele Asociației SOS Autism: "Pentru noi este ca o mană cerească. Copiii cu autism nu puteau să-ți facă o plombă, o măsea, o extracție numai la diferite cabinete sau cel mai bine era făcut la Timișoara. Erau niște costuri enorme, plus deplasarea, plus încă o deplasare."

De pe urma proiectului de colaborare dintre Consiliul Local și Universitatea din Oradea vor avea de câștigat și studenții mediciniști.

Lorelai Bretan, studentă: "Este o șansă extraordinară pentru mine ca viitor stomatolog să lucrez cu așa aparatură."

Călin Bochiș, student: "Odată cu experiența dobândești din ce în ce mai multă îndemânare și mai multă siguranță."

Proiectul de intervenții stomatologice gratuite se derulează pe parcursul unui an. Conducerea Facultății de Medicină intenționează să-l continue sub forma unui program de screening oferit elevilor din Oradea.

Florian Bodog, decanul facultății de Medicină și Farmacie Oradea: "Vom face un screening al tuturor copiilor școlari cu fiecare școală în parte. În cadrul screening-ului studenții și cadrele didactice vor pune diagnostic și copilul va pleca acasă cu o listă de probleme."

Valoarea proiectului este de 30 de mii de euro, bani alocați de Consiliul Local. Jumătate din această sumă acoperă cheltuielile intervențiilor stomatologice realizate timp de un an pentru pacienții cu nevoi speciale.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri