Turism în Parcul Natural Apuseni. Cheile Galbenei şi Cetăţile Ponorului atrag mii de turişti anual

Data publicării:
11407223 10153364340248536 4208179717142551750 n

Parcul natural Apuseni - un loc de o frumusețe aparte, în creierii munților, cu văi, peșteri, cascade și peisaje spectaculoase care îți taie respirația. Ca să ajungem acolo am preferat să ne lăsăm mașina în satul de vacanță Boga. Ne-a convins drumul forestier plin cu pietre și bolovani, pe care l-am parcurs cale de 13 kilometri la bordul unei mașini de teren de mici dimensiuni.

Șerpuind prin pădure, poteca ne-a purtat până într-un loc în care, pentru câteva minute, am avut senzația că suntem în vârful lumii. Încărcați cu energia pe care ne-a transmis-o imaginea munților de un verde crud, ne-am reluat drumul spre Cheile Galbenei.

"Cheile au o lungime de 700 de metri, ele sunt formate de apele Văii Galbena. Spectaculos, pereți înalți de peste 100 de metri, bolovani mari, cascada Evantai şi Izbucul Galbenei", spune Lucian Frențiu, ghid Salvamont Bihor.

Odată încheiată partea teoretică, trecem la practică și pornim spre cascada Evantai. Traseul e dificil, chiar dacă aveți încaltaminte de munte și condiție fizică bună. Şi asta pentru că în drum ne apar stânci imense, șlefuite de curenții repezi şi copaci doborâți.

"Traseul până la cascadă nu este unul ușor, trebuie sa treci pe lanțuri, să ai îndemânare și să fii foarte atent unde îți pui mâinile şi picioarele şi, foarte important, să fii îmbrăcat adecvat", explică Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.

Când vrem să ne tragem sufletul şi să ne bucurăm de privelişte, remarcăm în stânga ţinta noastră: cascada Evantai, unde apa pare că se aruncă din inima muntelui cu o viteză ameţitoare. Parcă pentru a contrabalansa sălbăticia celei dintâi, în dreapta apare a doua cădere, infinit mai liniştită.

"După o jumătate de oră de peripeții pe Cheile Galbenei am ajuns la prima atracţie: superba cascadă Evantai unde apa cade de la 7 metri. Cei care vor să continue traseul urcă pe lanţuri şi vor ajunge la Izbucul Galbenei."

Nu rezistăm tentaţiei de a face câteva fotografii, cu care să ne mândrim în faţa prietenilor. Cu aceste dovezi ale frumosului ascuns în inima Apusenilor, ne întoarcem la drumul forestier şi apoi la panglica de asfalt, care ne-a purtat spre Padiș. O oră de mers cu maşina e suficient ca să ajungem pe Platoul Glăvoi, această Vamă Veche a Apusenilor. De acolo am luat-o la pas, prin pădure, spre Cetăţile Ponorului. Ajungem în scurt timp, bucurându-ne de atmosfera idilică pe care natura ne-o dăruieşte.

"În spatele meu se află portalul, unul dintre cele mai înalte din România: are o înălţime de 70 de metri, este considerat cel mai grandios complex carstic din România, format din trei cercuri glaciare, portalul şi valea cetăţilor", detaliază Lucian Frențiu.

Cetăţile Ponorului au fost declarate rezervaţie naturală încă din 1962, au obţinut statutul de monument al naturii şi au trecut în custodia Academiei Române. Alcătuite din trei mari doline stâncoase, ele sunt casă pentru specii de plante specifice tundrei ori nordului Europei.

Turiştii care vor să rămână câteva zile în zonă se pot caza la o pensiune care se afle chiar lângă poteca de unde porneşte circuitul turistic.

"60 de locuri şi preţul e 64 de lei pe persoană. Le oferim terasă, restaurant, mic dejun, cină, de toate", susţine Alexandru Bușe, proprietarul pensiunii.

Zona Padiș-Glăvoi este vizitată anual de mii de turişti, în special de străini, veniţi din Ungaria. Pentru a ajunge în aceste locuri, trebuie să urmaţi drumul naţional 76, iar din comuna Sudrigiu faceţi la stânga şi urmaţi indicatoarele care vă conduc spre Padiş.

Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri