Turist în capitalele vinului din Bihor

Data publicării:
turist vin Diosig

În inima Bihorului, turiştii sunt invitaţi în "capitalele vinului" din judeţ. În Diosig și Săcuieni, localnicii se mândresc cu zeci de sortimente de vin de calitate, pe care le păstrează în condițiile învățate de la străbuni. Butoaiele mari din lemn sunt ferite de căldură în cramele construite în urmă cu mai bine de 200 de ani. Într-o atmosferă răcoroasă, turiştii pot degusta, în funcție de preferințe, un cabernet ori o fetească regală.

Vinul de Diosig a devenit celebru în secolul al XIX-lea și a fost promovat de contele Zichy. În așezare, acesta a întemeiat, în 1870, o școală de viticultură unde cursanții învățau tainele meseriei și făceau practică pe domeniile nobilului.

Vinurile Bakator ajungeau atunci la curtea imperială austriacă, iar 200 de butelii au fost livrate în 1871 împăratului Chinei.

„Nenumărate crame erau. Erau ulițe de crame, pentru că fiecare casă avea vița de vie a ei și avea crama sub vița de vie proprie. În jur de 30 de crame există acum în Diosig în care există și vin”, spune Iosif Vardai, președintele asociaţiei Cercul Agricultorilor Zichy Diosig.

Localnicii din Diosig care se ocupă și acum de cultivarea viței de vie se bucură de fiecare dată când turiștii le calcă pragul. Prima vizita este pe câmp, unde le sunt prezentate viile.

Următorul loc vizitat este crama, compusă de regulă din trei camere speciale. În prima cultivatorul își prezintă trofeele și diplomele obținute. În a doua încăpere sunt aduse preparate specifice locului pe care turiștii le pot degusta.

Apoi curioșii intră în pivnițele vechi de sute de ani. Aici descoperă felul în care viticultorii păstrează un vin de calitate.

„Eu de obicei îl păstrez în butoaie, butoaiele să fie mereu pline, băgăm puțin sulf. Am patru feluri de vin: fetească regală, muscat, merlot și cabernet”, povesteşte Geza Kun, viticultor din Diosig.

Lângă crama lui Geza Kun se află și pivnița lui Fabian Tiberiu, care deține 15 hectare de viță de vie. Bărbatul le oferă turiștilor să guste din vinul pe care îl produce.

„Turiștii preferă de obicei vinul roșu și din roșu - mai mult sec și demi-sec”, spune viticultorul.

„Turiștii care ajung în Diosig pot petrece o zi întreagă în cramele din localitate. E foarte frig aici - sunt 12 grade. E mult mai bine în comparație cu temperatura de afară. Acolo sunt 34-35 de grade la această oră”, a observat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

La nici 10 kilometri distanță se află localitatea Săcuieni, unde există zeci de crame cu vinuri alese. Multe dintre ele sunt ordonate pe o stradă laterală și au sute de ani vechime.

„Pivnița are aproximativ 300 de ani, a fost construită în anii 1700 nu se știe exact cât. Foarte bună pentru vin fiindcă nu există o mare variație de temperatură între vară și iarnă - aproximativ 6 grade”, susţine Arpad Țop, viticultor din Săcuieni.

Mulți dintre turiști vor să rămână cu o amintire și fotografiează cramele construite la 7-8 metri sub pământ.

Localitățile Diosig și Săcuieni se află pe drumul național 19, care leagă Oradea de Satu Mare. Cei care vor să viziteze cramele de aici sunt rugați să își anunțe prezența cu câteva zile înainte, astfel încât viticultorii să le pregătească mâncare și locuri de cazare.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri