Turist în împărăţia cascadelor. În zona staţiunii Stâna de Vale pot fi admirate 20 de cascade

Data publicării:
cascade

Cunoscută mai ales printre iubitorii sporturilor de iarnă, Stâna de Vale este în restul anului punctul de plecare în numeroase drumeţii. Şi are ce oferi, pentru că în zonă sunt numeroase trasee turistice, care te duc într-o lume aparte.

"În această zonă care e sit natural 2000, este o împărăţie a cascadelor, sunt cel puţin 20 de cascade", spune Mihai Togor, directorul Aqua Crisius.

Prima pe care o vizităm este pe Valea Iadului. Un drum forestier care porneşte din Stâna de Vale ne conduce acolo. Cu maşina facem cam 20 de minute.

"Una din zonele spectaculoase atât din Stâna de Vale, cât şi barajul Leşu, este Valea Iadului. Aceasta este săpată în roci eruptive, roci care au 150-200 metri. Una dintre cele mai frumoase cascade e cea din spatele meu. Se numeşte Cascada Iadolina", a detaliat Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor.

Ne continuăm drumul spre cea de-a doua. Avem nevoie de doar 5 minute de mers cu maşina pe acelaşi drum, până la o potecă pe care o parcurgem în cel mult un sfert de oră.

"Pe unul din afluenţii ce vin din partea stângă a Văii Iadului e cascada Săritoarea Ieduţului, ce are o înălţime de 15 metri. La ea se poate ajunge din drumul principal în 15-20 de minute, urmând traseul punct roşu sau albastru", explică Mircea Petrescu.

Ne intoarcem prin pădure si la doar 300 de metri în aval descoperim o altă minunăţie a Văii Iadului.

"Una dintre cele mai spectaculoase cascade de aici de pe Valea Iadului este cascada Vălul Miresei, unde apa cade de la o înălţime de 20 de metri. Această cascadă şi-a primit numele după ce numeroase cupluri- miri şi mirese - au venit aici după nuntă să îşi facă pozele", a aflat Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.

Zona atrage anual mii de turişti care vin atât pentru practicarea sporturilor de iarnă, cât şi pentru drumeţii. În zona Stâna de Vale există un singur hotel unde vă puteţi caza, aşa că e bine să verificaţi din vreme dacă sunt locuri libere.

"Camera single costă 100 de lei, dublă - 130 de lei, apartamentul - 180 de lei. Avem bază de tratament, restaurant, camera, include mic dejun şi turiştii sunt întâmpinaţi de priveliştea frumoasă şi de izvorul nostru", a detaliat Daniela Pantea, reprezentantul unui hotel din Stâna de Vale.

Pentru a ajunge în Stâna de Vale mergeţi pe DN76 Oradea-Deva, până în Beiuş. De acolo o luaţi la stânga şi mai aveţi 27 kilometri până în staţiune.

Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri