Turist prin Apuseni: traseul montan Cascada Bulbuci

Data publicării:
cacada Bulbuci

O dimineață rece de sfârşit de iarnă, însă însorită, este momentul prielnic pentru o ieșire în natura sălbatică a munților Apuseni. Obiectivele turistice sunt de o frumuseţe rară, însă de cele mai multe ori traseul până acolo ascunde peisaje rupte parcă din poveşti. Drumeţia noastră începe în apropierea satului de vacanţă Boga, unde turiştii sunt întâmpinaţi de o stâncă misterioasă, care pivită din lateral îi uimeşte pe vizitatori.

"Ne aflăm în apropierea stâncii Piatra Bulzului, stâncă care are profilul unui cap de indian. La baza ei curge Valea Boghi. Pe această stâncă se pot vedea câteva trasee de alpinism", explică Mircea Petrescu, ghid Salvamont Bihor.

De aici, distanța până la obiectivul nostru este de patru kilometri, drum care trebuie parcurs pe jos, prin pădurea de foioase. Traseul până la cascadă ne oferă însă, la jumătatea lui, o spectaculoasă zonă de belvedere.

"Ne aflăm pe Vărful Piatra Ciungilor, la o altitudine de 820 metri. Este cel mai important punct de belvedere din Traseul nostru. De aici se poate observa creasta dintre platoul Padiș și Stâna de Vale", a observat Romana Fărcaş, reporter Digi24 Oradea.

"În spatele meu se află Piatra Câinilor și amfiteatrul Boghii, iar în partea mea dreapta, în vale, este satul de vacanță Boga, străbătut de valea cu același nume, străjuit de dealul Paltinetu ce se termină în vârful Cornul Muntelui, tot în zona respectivă fiind vârfurile Fântâna Rece și Corligați", susţine Mircea Petrescu.

După ce ne-am odihnit puțin și am reușit să memorăm cele mai înalte creste de munți, coborâm spre Cascada Bulbuci. Pentru a nu ne pierde prin pădure este indicat să urmărim marcajele turistice.

"În acest loc vom părăsi traseul principal, triunghi albastru, care ne-a adus până la vârful Piatra Ciungilor şi vom urma punctul albastru care este un traseu de deviere care ne aduce la al doilea obiectiv principal din acest traseu, Cascada Bulbuci."

Liniștea rece, presărată de foșnetul frunzelor, este acum întreruptă de susurul afluentului stâng al Văii Boga. Apa cade în trei etaje, formând cascade de diferite dimensiuni, lungimea lor totală fiind de 40 de metri. Și, în cele din urmă, după o coborâre mai abruptă până la destinația nostră finală, suntem surprinși de sunetul celei mai frumose casacade din zonă, Cascada Bulbuci.

"Ne aflăm la Cascada Bulbuci, cascada se află pe Valea cu același nume, care își are obârșia într-un izbuc.
Cascada este formată din două trepte, având o înălțime de circa 30 de metri, treapta inferioară este cea mai spectaculoasă,, deoarece se poate intra în spatele peretelui de apă", susţine Mircea Petrescu, ghid Salvamont Bihor.

Pentru cei care au fost convinşi de frumuseţea zonei există locuri de cazare în zece pensiuni din satul de vacanţă Boga, unde preţurile încep de la o sută de lei pentru o cameră dublă cu mic dejun inclus. Drumul spre Cascada Bulbuci se poate face de la Oradea pe DN 76 spre comuna Sudrigiu, din care vom urmări indicatoarele spre stânga către Padiș. Traseul începe de la intersecția din fața intrării în satul Boga.

Reporter: Romana Fărcaș
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri