Turiști olandezi, fascinați de România. Zeci de familii fac turul ţării cu rulotele

Data actualizării: Data publicării:
olandezi11

40 de olandezi, membri ai celui mai mare club de proprietari de rulote din Europa, au petrecut românește, aseară, pe meleaguri sătmărene. Gazdele i-au omenit cu bucate alese: gulaş la ceaun şi sarmale. Au mers ca unse de faimoasa pălincă.

olandezi
olandezi

„Un pahar de pălincă toată lumea, cu noroc și cu sănătate!”

Pentru al 15-lea an consecutiv, Jaroslav și Ildiko Noghiu, doi români stabiliți în Olanda la începutul anilor '80, s-au transformat în ghizi pentru 21 de familii care au venit să descopere România cu rulotele.

„Rămânem 5 săptămâni în România. Facem în jur de 3500 de kilometri, turul României, și oamenii sunt extraordinar de entuziasmați de tot ce văd în ţară”, spune Jaroslav Noghiu.

Els Winter și soțul ei au venit în vacanță cu rulota în țara noastră pentru al șaptelea an la rând. „Ne plac peisajele, sunt foarte frumoase, oamenii sunt foarte prietenoși și ne place mâncarea, pentru că e foarte bună!”

După ce au vizitat o linie de producție a pălincii, oaspeții olandezi s-au înfruptat din bucatele tradiționale pregătite de gazde.

„De la cârnați, caltaboș, sângerete, jumări, slănină prăjită, ceaunul până la sarmalele tradiționale asezonate, cum spun cunoscătorii, cu acea băutură tradițională, nelipsită de pe mesele românilor și e vorba de pălinca noastră tradițională”, a enumerat Silviu Zetea, producător de pălincă.

De la masă la dans n-a mai fost decât un pas: turiştii au învăţat repede să joace hora românească.

„- V-am văzut dansând.
- Da, îmi place! A fost prima dată.
- Ce credeţi despre dansurile românești?
- E ușor și e foarte plăcut să dansezi”, spune o turistă din Olanda.

„Nemaipomenit! E total diferit de țara noastră”, a remarcat un alt turist.

„Oamenii sunt foarte prietenoși, oriunde mergi toată lumea îți zâmbește.”

Turiştii olandezi vor rămâne în țara noastră până la începutul lunii iulie. Vor bate 3500 de kilometri şi nu vor rata niciun obiectiv important. Vor vizita Cimitirul Vesel de la Săpânța, Vatra Dornei, Sighișoara, Brașovul, dar şi Delta Dunării și litoralul românesc.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri