Ultima suflare a CET-ului orădean. Noua centrală pe gaz a intrat în funcţiune în această dimineaţă

Data publicării:
cos fara fum

Fix la ora 11, tehnicienii de la Electrocentrale Oradea au oprit benzile care transportau cărbunele, focul în cazane și sistemul de ventilare a coșului de fum. Încet, încet, pe parcursul a câteva minute, fumul gros care ieșea pe coșul înalt de 180 de metri al CET-ului a dispărut. A fost punctul final a 50 de ani de funcționare neîntreruptă.

"Azi, la ora 11, am golit ultimul buncăr al cazanului numărul patru și am stins focul. De la ora 11, după stingerea focului și câteva minute de ventilație nu s-a mai văzut fumul pe coșul mare", a precizat Daniel Francisc, directorul tehnic al Electrocentrale Oradea.

Manevrele au fost posibile după ce zilele trecute au fost oprite turbinele care produceau energie electrică și au fost golite cazanele de rezervele de cărbune.

"În spatele meu puteți vedea mastodontul energetic care a încălzit Oradea timp de 50 de ani. Centrala folosea cărbunele pentru producerea apei calde, cât și pentru încălzirea locuințelor. Combustibilul fosil și tehnologia învechită au făcut ca în ultimii ani centrala să fie una foarte poluantă, motiv pentru care a fost înlocuită cu una nouă, bazată pe tehnologii de ultimă generație nepoluante", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"A fost o schimbare de tehnologie cu randamente mult mai mari, ceea ce va permite, pe de-o parte, o constantă în aprovizionarea cu apă caldă și căldură și o siguranță în producție mult mai mare ca până acum. Ca şi până acum, și în anii următori una din direcțiile importante va fi să reabilităm magistralele de termoficare", a precizat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

"Din punct de vedere tehnic, echipamentele vechi erau pe ultima sută de metri s-a văzut și din punct de vedere al avariilor ce le-am avut pe timp de iarnă", a explicat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea.

Oprirea vechii centrale i-a bucurat pe orădeni, care au scăpat astfel de o importantă sursă de poluare. În fiecare an pe coșul principal al Electrocentrale erau aruncate peste oraș 100 mii de tone de cenușă și substanțe poluante.

"Eu am mari speranțe de îmbunătățire în toate sensurile."

"Cred că este mai avantajos din punct de vedere al mediului, nu mai este atât de poluator. Sper să fie mai bun și eficient din punct de vedere al costurilor."

"În mod normal, prețul nu se va majora", a declarat primarul Oradei.

Săptămâna următoare, tehnicienii vor porni și turbina noii centrale, astfel încât aceasta să poată funcționa la parametri optimi.

"Este clar cea mai nouă centrală de acest tip din țară. Acestă turbină este dimensionată pentru a asigura necesarul de căldură al orașului și producției, în paralel, de energie electrică furnizată în sistemul național", spune administratorul special al Electrocentrale Oradea.

În total, pentru construirea noii centrale și pentru reabilitarea a peste 17 kilometri de magistrale au fost investite 77 de milioane de euro.

Reporter: Bogdan Costea
Operatori: Gabor Szilagyi, Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri