Un asteroid, botezat cu numele unui orădean

Data publicării:
marinbica 29oct diagram

foto: arhiva personală a familiei Bica

Masterand al Universităţii Spaţiale Internaţionale din Strasbourg, orădeanul Cristian Lazăr nu şi-a uitat niciodată profesorul, care l-a îndrumat în cadrul Astroclubului Meridian Zero Oradea. Fondator al clubului, Marin Bica a participat cu elevii săi la competiţii naţionale de observaţii astronomice, de unde s-au întors întotdeauna cu rezultate. În semn de omagiu faţă de mentorul său, Cristian s-a înscris în campania internaţională "Name an asteroid". Alături de alţi foşti colegi, a propus ca un asteroid să poarte numele profesorului Marin Bica. Din 1500 de sugestii, a fost aleasă cea a orădenilor.

"Chiar şi la mine la universitate, la International Space University s-au bucurat foarte mult de această veste şi au început să o promoveze mai departe şi în afara României. Foarte mulţi s-au bucurat şi în România", spune Cristian Lazăr, iniţiatorul acţiunii.

Asteoridul se află la 300 de milioane de kilometri de Pământ şi poate fi văzut printr-o lunetă. Gestul tinerilor i-a emoţionat pe membrii familiei dascălului şi pe foştii colegi ai acestuia.

"Este cel mai frumos mod prin care poate ieşi în evidenţă şi se poate răsplăti dărurirea cu care fratele meu a activat în pregătirea elevilor", a remarcat Alexandru Bica, fratele geamăn al profesorului.

"A fost un profesor foarte bine pregătit profesional, foarte inteligent care a ştiut să îşi atragă şi să îşi îndrume elevii spre înalta performanţă", îşi aminteşte Florian Hava, directorul şcolii Dacia din Oradea.

În semn de apreciere, laboratorul de fizică din şcoala Dacia, unde a predat profesorul Marin Bica, a primit numele dascălului. La fel se va întâmpla, în curând, şi cu o stradă din Oradea.

Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri