Un sat din Bihor ar putea deveni localitate martir a luptei anticomuniste

Data publicării:
troita larg

Pe 2 august 1949, locuitorii satului Bicaci din Bihor s-au revoltat împotriva cotelor aberante în produse agricole pe care le aveau de dat statului. Atunci, patru localnici, printre care și preotul romano-catolic din localitate, au fost executați de trupele de represiune. Alte 15 familii au fost deportate în celălalt capăt al ţării, în colonia Peceneaga din județul Constanța.

Printre cei dezrădăcinaţi se afla un băiat de nici cinci ani la acea vreme, luat de acasă împreună cu mama lui.

"Am fost ridicați forțați de acasă, duși la gară la Cefa, urcați într-un vagon de marfă și... direct Peceneaga", îşi aminteşte Aurel Bejan, fost deportat. (foto)

După alte trei zile au fost duşi la colonia din Constanța tatăl și fratele lui. Cu emoții în glas, Aurel Bejan povestește ce a fost nevoit să îndure în cei doi ani şi jumătate de domiciliu forţat.

"Lucrau la niște cariere de var de piatră, la cubic cum îi zicea atunci, începuseră canalul. Eram săraci, nu aveam ce mânca, dormeam pe jos, prin pat, care pe unde putea. Așteptam să vină seara să ne aducă pâine. Mă bătea educatoarea că nu cântam "Stalin trăiască"... astea-s niște amintiri din copilărie."

Una dintre cele patru persoane împușcate în Bicaci în vara anului 1949 a fost Petrică Bejan, vărul lui Aurel.

"A fost pus într-un camion, dus până la jumătatea drumului înspre șosea și securiştii i-au zis ca să fugă prin porumb. Și fugind prin porumb l-au executat", îşi aminteşte Aureş Bejan.

Trupul i-a fost aruncat în groapa unde localnicii aruncau animalele moarte. Printre victimele securității a fost și preotul catolic din sat, al cărui trup a fost lăsat să zacă în mijlocul localității. O altă execuție a avut loc imediat după deportarea celor 15 familii, când un bărbat întors din Siberia a fost ucis cu sânge rece.

"În august, când au fost acele evenimente în Bicaci, venea de la câmp, avea furca pe spate. A fost somat să se predea, a ridicat mâinele și a fost împușcat", povesteşte Florin Memetea, viceprimarul comunei Gepiu.

Pentru a se face o reparaţie morală faţă de martirii din localitatea bihoreană, Camera Deputaţilor va dezbate un proiect de lege care va acorda satului Bicaci titulatura de "localitate martir a luptei anticomuniste".

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri