Ungaria, împânzită de tabere de refugiaţi. Cea mai mare se află în Debreţin

Data publicării:
tabara migranti Debretin 270815

În Ungaria au fost construite trei tabere: una la Debreţen, al doilea oraş ca mărime din Ungaria, alta în apropiere de Budapesta şi încă una în vestul ţării.

"În spatele acelei porţi se întinde pe câteva hectare cea mai mare tabără de refugiaţi din Ungaria. Deşi efectivele de poliţie care păzesc zona sunt impresionate, cei găzduiţi pot intra şi ieşi nestingheriţi din împrejmuire", a constatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Capacitatea taberei de la Debrețin este în jur de 900 de persoane. Acum sunt în jur de 930 în tabără, dar la începutul verii au fost aproape 1.700-1.800 de persoane", spune Laszlo Papp, primarul oraşului Debreţin.

În tabăra de la Debreţen l-am găsit pe Mohammed Falaf, un tânăr de 31 de ani din Irak. Are două fiice, de 5 si 6 ani, care au rămas în Turcia, împreună cu mama lor.

"Nu suntem prea protejaţi de cei de aici, pentru că arabii sau cei din alte ţări nu sunt importanţi pentru ţara asta. Aşteptăm aici, nu ne dau nimic, niciun loc de dormit. Am nevoie de un loc sigur pentru familia mea", cere Mohammed Falaf.

În speranţa unui trai mai bun în Europa, Mohammed a plecat din Irak împreună cu prietenul său, Mohammed Mohmood, care îşi aminteşte: "O explozie m-a rănit şi mi-a omorât tatăl. Am dureri de la o bucată de metal, rămasă în interior."

Prin clipe grele trece şi familia Herminei, o copilă de 11 ani din Siria. În urmă cu trei luni au pornit în călătoria spre Europa. Fata este în Ungaria împreună cu tatăl ei şi cu un verişor. Copila a fost suprinsă într-o fotografie făcută de un jurnalist în momentul chiar în care fata era bruscată de poliţiştii din Macedonia.

Tot la Debreţin a ajuns şi Zahid, un bărbat de 50 de ani din Kasmir. Povesteşte că a călătorit trei luni pe jos cu aceeaşi pereche de papuci, pe care o are şi acum. Bărbatul se plânge şi de poliţiştii din ţările pe unde a trecut: "Prea mulţi poliţişti înarmaţi. În Grecia, Turcia şi Macedonia sunt poliţişti răi. Le-am dat bani. 300 de euro în Macedonia, 200 de euro în Serbia, în Grecia 100 de euro şi în Turcia 375 de euro."

Copleşite de numărul mare de migranţi, autorităţile din Ungaria vor să mai construiască încă două tabere de refugiaţi.

În urmă cu o lună, în Debreţin au avut loc mici incidente între localnici şi un grup de migranţi.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri