Ungaria îşi prezintă proiectul nuclear în România

Data publicării:
ungaria consultari

"Dacă eliberăm o asemenea putere în lume, nu o putem face decât pentru a sluji oamenii."

Aşa sună prezentarea video a singurei centrale nucleare din Ungaria, amplasată în Pakş, un oraş aflat la 120 de kilometri de Budapesta. Cele patru reactoare construite acum 30 de ani produc mai multe 40% din totalul energiei electrice realizate de Ungaria. Un proiect guvernamental prevede extinderea centralei prin construirea a alte două reactoare, cu puteri de câte 1200 de MW. Iniţiativa, care a primit deja OK-ul Comisiei Europene, a fost prezentată la Oradea.

"Este o dezbatere publică, proietul se încadrează pe convenţia de la Espoo, cu impact transfrontalier. Deocamdată, publicul interesat are posibilitatea de a-şi exprima observaţiile", spune Sanda Mercea, directorul APM Bihor.

Singurul orădean interesat de extinderea centralei nucleare din Pakş a fost un fost inginer energetician, Ladislau Ban.

"- Mă bucură faptul că se face această dezbatere pentru sesizarea problemelor celor mai arzătoare privind mediul.
- Ca şi cetăţean vă simţiţi în vreun fel ameninţat?
- Nu, nici vorbă."

De altfel, reprezentanţii Guvernului maghiar, prezenţi la dezbaterea publică de la Oradea, spun că noile construcţii vor respecta cele mai înalte standarde de securitate.

"Vom pune în aplicare soluţii pasive şi active de siguranţă cu ajutorul cărora putem evita accidente de gravitatea celui care a avut loc în Fukushima", susţine Attila Aszodi, reprezentant guvernamental.

De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii civile contestă această investiţie. Cel mai vocal oponent al proiectului este organizaţia Greenpeace, care spune că o investiţie în energie regenerabilă ar fi mult mai utilă Ungariei.

"În ceea ce priveşte mediul, Dunărea reprezintă principalul semn de întrebare. Este vorba despre posibilitatea ca apa fluviului să se încălzească din cauza instalaţiilor. Şi actuala uzină face acest lucru", atrage atenţia Andras Perger, responsabil climat şi energie, Greenpeace.

Extinderea centralei nucleare din Paks se face cu bani de la Moscova. 10 miliarde de euro va împrumuta Ungaria pentru acest proiect, care asigură 80% din investiţie. Reactoarele noi ar urma să fie construite între 2018 şi 2023, iar pornirea lor efectivă să aibă loc doi ani mai târziu. Ele ar urma să înlocuiască total cele patru reactoare vechi ale centralei, care vor fi oprite până în 2037.

Dezbateri publice pe această temă vor avea loc în România la Timişoara şi Bucureşti.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri