Unirea Sînmartinului cu Oradea nu va avea loc. Prezenţa la vot în oraş nu a atins 30%

Data publicării:
buletin de vor

Potrivit unei declaraţii făcute duminică seara, după închiderea urnelor, de către primarul Oradei, Ilie Bolojan, doar între 20 şi 25% dintre orădenii cu drept de vot au intrat în secţiile de votare şi şi-au exprimat opţiunea referitoare la propunerea de unificare a celor două localităţi. 

"Am un regret că nu am reuşit în cele 30 de zile de campanie să le explicăm cât mai multor orădeni care sunt mizele acestui referendum, care sunt avantajele pentru municipiul Oradea în aşa fel încât să realizăm acest cvorum de minimum 30% de participare", a declarat Ilie Bolojan.

sursa: Facebook Referendum Oradea+Sînmartin

În schimb, condiţia participării a minimum 30% dintre cetăţenii cu drept de vot a fost îndeplinită în Sînmartin. În localitatea limitrofă reşedinţei de judeţ au trecut pe la urne peste 45% dintre alegători.

"Din datele pe care le avem până acum, referendumul din Sînmartin este valid. Urmează să aşteptăm numărătoarea voturilor ca să vedem care este opţiunea locuitorilor din Sînmartin legată de fuziunea cu municipiul Oradea", a precizat Bolojan.

În această situaţie, referendumul va fi invalidat.

"În cazul în care votul de la Sînmartin va fi favorabil, atunci putem lua în calcul, dacă şi pe municipiu, chiar dacă nu este valid, votul este pentru, organizarea unui referendum în perioada următoare", a precizat primarul din Oradea.

Potrivit legii, ca referendumul să fi fost valabil era necesar ca la urne să se prezinte 30% din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale permanente atât în Oradea, cât şi în Sînmartin, iar minimum 25% din voturile acestora să fi fost valabil exprimate. În plus, era obligatoriu ca jumătate plus unu dintre cei care votează să răspundă cu DA la întrebarea adresată.

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri