Vadu Crișului, destinația începutului de toamnă

Data publicării:
vadu crisului

La punctele de interes din zona Vadu Crișului turiştii pot ajunge cel mai uşor cu trenul. Cei care vor să facă puțină mișcare pot alege traseul prin pădure.

Prima oprire se face la peștera Vadu Crișului, care deschide o poartă spre frumusețile din inima munților Piatra Craiului. Descoperită în 1903 de un fost muncitor la calea ferată, grota săpată în calcar are o lungime de un kilometru şi jumătate, din care doar o treime este vizitabilă. Restul este declarat rezervație speologică şi adăposteşte o lume aparte.

"Sunt animale microbiologice și raci, melci de peșteră foarte mici care trăiesc în apă. Animalele mai mari sunt liliecii. E liliacul cu nasul tip potcoavă. E o specie de liliac care la noi în țară e pe cale de dispariție", explică Mihai Geczi, ghidul Peșterii Vadu Crișului.

La mică distanță, apa din peșteră se păbuşeşte de la nouă metri înălţime şi creează un adevărat spectacol.

"Cascada este foarte spectaculoasă; e prima oară când vedem cascada asta. Am mai citit despre ea, dar am vrut să o vedem cu ochii noștri."

O curiozitate din punct de vedere istoric e Turnul de la Vama Sării, o construcție din piatră și cărămidă, care se înalță ca o fortăreață pe malul Crișului Repede. Casa Zmăului, cum îi spun localnicii amintește de perioada Evului Mediu, când de acolo erau urmărite plutele cu sare ce coborau pe râu.

"Lumea din zona Dejului venea pe Crișul Repede și transporta pe apă cu plutele sare și atunci aici, în zona Vadu Crișului, era un punct de vamă și mai jos, unde este terenul de fotbal, se făcea primul schimb de produse", povesteşte Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crișului.

Vacanța în Vadu Crișului nu se poate termina fără o porție de adrenalină. Apele Crișului Repede sunt ideale pentru sporturi extreme, precum rafting sau kayaking.

Vadu Crișului e una dintre cele mai vizitate zone montane din țară. Mii de turiști vin aici în fiecare an, mai ales vara. Forfota din orașe poate fi evitată și toamna, cu atât mai mult cu cât defileul este extrem de ofertant.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri