Vot la 9.000 de kilometri distanță. O orădeancă a votat prin corespondență la alegerile din SUA

Data publicării:
vot america

Americanii şi-au ales azi președintele, iar tensiunea electorală de peste Ocean s-a simţit chiar și la 9000 de kilometri distanță, în România. Printre cei care au votat deja se numără și o orădeancă, stabilită de 17 ani în Statele Unite. Revenită pentru o perioadă în țara natală, a putut să-și exercite dreptul de a alege după ce în octombrie a primit, prin poștă, buletinul de vot.

Anca Molnar s-a stabilit în Statele Unite în 1999, împreună de soțul ei. În primăvara acestui an a revenit în România pentru o perioadă mai lungă. Înainte de a pleca, a luat legătura cu primăria orașului american în care locuiește ca să fie sigură că poate vota la alegerile prezidențiale.

"Mi-au dat un formular pe care a trebuit să îl completez, unde am scris adresa unde mă aflu acum aici în România, iar acum o lună mi-au trimis un buletin de vot prin poștă, pe care l-am completat, iar apoi l-am trimis înapoi în SUA", povesteşte orădeanca.

Buletinele de vot trimise de americanii din afara țării au ajuns în Statele Unite până pe 7 noiembrie. Mulțumită de condițiile de trai din America, Anca Molnar recunoaște că de la viitorul președinte își dorește o schimbare în sistemul medical american.

"Aș dori ca asigurările medicale să fie mai accesibile. Sunt foarte scumpe, în sectorul privat se poate ajunge pentru o familie de patru persoane la 1500 de dolari pe lună."

Votul prin corespondență este singura modalitate de a participa la alegeri pentru americanii din afara țării. Buletinele au putut fi trimise prin poștă ori depuse la ambasadele SUA. Sistemul va fi implementat în premieră și de autoritățile din România începând cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

"Principalul jucător al alegerilor noastre este absenteismul; ca atare orice modalitate de a implica cetățenii este bună. Problema este să facem de așa natură încât omul să aibă realmente senzația că participă la vot, că nu pierde timpul, nu se enervează", este de părere analistul politic Mihai Maci.

Alegerile din Statele Unite au început, simbolic, la miezul nopții de luni spre marţi, într-un orășel cu 12 locuitori din New Hampshire. Restul secțiilor de votare au fost deschise la ora locală 6 - 13, ora României. Primele rezultate au fost date în această noapte la ora 2.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri