Vouchere pentru tratamentul noninterferon. De noua terapie pot beneficia anual 5.000 de pacienţi

Data publicării:
interferon

În vârstă de 53 de ani, acest domn a fost depistat de curând ca purtător al virusului hepatitic C. "Sunt la început și aștept să găsim o soluție", spune pacientul. 

Actualul tratament cu interferon poate cauza efecte secundare grave, care îi afectează pe bolnavi. În schimb, cu noua terapie pe care Casa de Asigurări de Sănătate se pregătește să o introducă, pacienţii scapă de aceste probleme.

"Tratamentul constă în administrarea de tablete și nu de interferon, iar timpul se scurtează de la 48 de săptămâni la 12 săptămâni", explică doctorul Ciprian Brisc. șeful secției de gastroenterologie a Spitalului Județean Oradea.

Cinci mii de pacienţi cu ciroză pot fi trataţi în întreaga ţară cu această nouă metodă. Însă aplicarea tratamentului întârzie din motive birocratice.

"Noi nu am primit până acum lista actualizată unde medicamentul să fie trecut pe listă. Luni a început distribuirea voucherelor care asigură analizele gratuite necesare întocmirii dosarului. La noi în județ încă nu au ajuns voucherele, dar în București s-au distribuit", susţine dr. Mihaela Gherman, medic șef CAS Bihor.

Actele necesare pentru întocmirea dosarului pentru primirea noului tratament sunt indicate pe pagina de internet a CNAS.

"Există o procedură care înseamnă o suită de acte care trebuiesc întocmite și ultimul pe care îl așteptăm este protocolul final al tratamentului", spune doctorul Brisc.

Conform statisticilor 3,3% din populația țării este infectată cu virusul hepatitic C.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri