World Wild Found, noul custode pentru lacul cu nuferi din Băile 1 Mai

Data publicării:
custode lac nuferi

Pârâul Pețea și lacul cu nuferi pe care îl alimenta au fost declarate în 2010 zone protejate și au intrat în custodia Muzeului Tării Crișurilor. Acum trei ani, scăderea bruscă a nivelului apei termale din lac a făcut ca nufărul termal, supraviețuitor al ultimei ere glaciare, să fie aproape de dispariție. În aceeași situație au fost două specii trăiesc doar în acest lac: roșioara lui Racoviță și melcul melanopsis. Ca să le salveze, mai multe exemplare au fost preluate de specialiști și păstrate în acvarii în Oradea, la Galați și la universități din Ungaria.

Pentru că autoritățile nu au reacționat la apelurile Muzeului Țării Crișurilor de a identifica sursa scăderii apei din lac, instituția a renunțat să prelungească contractul de custodie. Astfel din 2015 Agenția Națională de Mediu a început să caute un alt custode, capabil să îndeplinească mai multe condiții:

"Va trebui să se implementeze acel plan de management și să impună măsuri și acțiuni concrete pentru revitalizarea rezervației și aducerea înapoi a stării normale de conservare", enumeră Dorina Radoveț, purtătorul de cuvânt al APM Bihor.

"Să îngrijească de el, să populeze cu plante specifice zonei ce crește aici, nufărul."

"În primul rând ar trebui să aducă apa... în principiu să intre în lacul respectiv, ca să reiasă nuferii la suprafață."

În cursă au intrat Primăria Oradea și Asociația Aqua Crisius, în asociere cu World Wild Found. Acestea din urmă au câștigat custodia rezervației.

"Asociația Aqua Crisius s-a asociat cu organizația World Wilde Found pentru a prelua custodia rezervație Pețea tocmai pentru a renatura această rezervație și a reintroduce in situu speciile care au dispărut", spune Mihai Togor, președintele Asociației Aqua Crisius.

"Zona este deosebită din punct de vedere biologic, ecologic și toți din România cunosc valoarea zonei respective, de nufărul termal care este unic pentru România", susţine Camelia Ionescu, manager Program Ape al WWF.

Alegerea Agenției Naționale de Mediu este contestată de administrația orădeană.

"Nu am înțeles motivul și vom depune o contestație în acest sens mai ales că ne-am ghiadat după un plan de management făcut pentru un studiu de câtre consiliul județean Bihor, avizat de APM Bihor", a declarat Emil Bențan, directorul ajunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea.

Peste cel mult două săptămâni, contractul cu noul custode va fi semnat la Ministerul Mediului.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri