Zeci de liceeni orădeni au fost deja admişi la universitãţi din strãinãtate

Data publicării:
liceeni strainatate

Pentru zeci de liceeni din Oradea, drumul spre o carieră de succes trece printr-o universitate din străinătate. Elevi la colegii de prestigiu din oraș, tinerii au fost admişi deja la instituții de învățământ superior din Occident. Și-au dorit să studieze în afara ţării pentru că - spun ei - acolo se pune accent pe partea practică. În plus, consideră că șansele de a evolua sunt altele după ce termină un program de studii peste hotare.

Deşi nu a terminat încă liceul, Vlad Gavra a fost acceptat deja la o universitate de prestigiu din Olanda. Acolo va studia, din toamnă, ingineria aeronautică. Tânărul a susţinut examenul de admitere în februarie, iar acum se concentrează doar pe Bacalaureat, la care are nevoie doar de media de trecere.

"Eu am dat o admitere pe o platformă online. Am dat un examen din matematică, unul din fizică şi dintr-un segment din materia de anul întâi. Cel puţin pe segmentul meu, dotările sunt mult superioare în străinătate faţă de România."

În schimb, Vlad Vesa are nevoie de o medie mare la Bacalaureat ca să studieze producţie video şi film la Universitatea Surrey din Anglia.

"Am fost deja acceptat, cu condiţia să iau la bac peste 8.70 şi 9 la mate. Admiterea a fost bazată pe portofoliu şi un interviu."

Când au ales să studieze în afara țării, tinerii orădeni s-au orientat spre universități de renume și cu programe de studii bine pus la punct.

Teodora Pelea, elevã în clasa a XII-a: "Cursul pe care mi l-am ales eu durează patru ani, dintre care unul este petrecut în industria organizării de evenimente, deci un an voi face numai şi numai practică."

Vlad Vesa, elev în clasa a XII-a: "În Anglia, mai ales, unde este destul de dezvoltată (cinematografia), unde sunt binecunoscute filmele britanice, acolo sunt mai multe şanse şi de finanţare şi să fii descoperit."

Liceenii orădeni au exemplul unor colegi mai mari, care învaţă deja în străinătate. Printre ei şi Daniel Michi, care studiază managamentul afacerilor la un colegiu din nordul Londrei. Statul britanic îi oferă un ajutor financiar de 12.500 de lire sterline anual, pe care îl returnează în rate după ce îşi găseşte un loc de muncă.

"După ce ai terminat acea universitate sau colegiu, muncind, găsind un loc de muncă ţi se trage 2-3% din sumă, din acel salariu, iar dacă acesta nu depăşeşte un anumit prag, nu ţi se mai trage deloc", explică Daniel.

Numărul celor care pleacă la studii peste hotare creşte de la an la an, însă puţini se mai întorc în ţară.

"Cei valoroşi pleacă, din păcate. Eu îmi doresc să rămână în România şi mai ales în Oradea. Să-şi deschidă afaceri aici, să lucreze în instituţii, are nevoie oraşul de oameni valoroşi", susţine Florin Nicoarã, directorul Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" Oradea.

Facultãþile cele mai cãutate sunt cele din Anglia, Olanda, Danemarca, Suedia ori China sau Coreea de Sud.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri