Zeci de mii turişti vizitează anual Piaţa Unirii din Oradea

Data publicării:
Piata-Unirii-0
Foto: infooradea.ro

Dacă vă doriţi fotografii spectaculoase şi pline de culoare, dacă vă impresionează arhitectura unor clădiri impresionante ridicate acum mai bine de un secol sau dacă vreţi pur şi simplu să vă relaxaţi pe terase ce oferă o privelişte deosebită, Piaţa Unirii din Oradea este locul ideal. Zona vă oferă posibilitatea de a admira şi vizita Palatul şi Pasajul Vulturul Negru, Biserica cu Lună ori Palatul Episcopal. Toate au fost refăcute recent.

În urmă cu patru ani, traficul și zgomotul prea tare îi determinau pe turişti să ocolească Piața Unirii. Situaţia s-a schimbat radical după ce autorităţile locale au folosit fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor monument și transformarea pieţei în zonă pietonală.

Acum, din cei 29 de mii de metri pătrați ai pieţei, 3.800 sunt ocupaţi de zonele verzi, 4700 de metri pătraţi sunt destinați traficului auto, iar restul pietonilor.

Zeci de mii de turişti sunt atraşi de clădirile monument istoric care se află în Piaţa Unirii. Printre acestea se numără Palatul Primăriei din Oradea, înălțat la începutul secolului trecut, ori Palatul Episcopiei Greco-Catolice, care îmbină mai multe stiluri arhitecturale.

„Seamănă puţin cu un castel, are un aspect defensiv cu turnuri de apărare; bineînţeles de apărare împotriva duhurilor malefice şi influeţelor negative de astăzi şi elemente ascuţite inspirate din stilul neogotic timpuriu”, explică Ramona Novicov, critic de artă.

Principalul punct de atracție al zonei îl reprezintă pasajul şi Palatul Vulturul Negru, reabilitate în ultimii ani. Palatul a fost ridicat între 1907 şi 1908, iar intrarea în pasaj este străjuită de un vitraliu uriaş care reprezintă un vultur.

„Acest complex avea trei cinematografe, avea cabaret unde se auzea muzică de jazz seara, avea hotel, avea locuinţe, avea bănci avea tot ce presupune un multiplex aşa cum îşi imaginează orice om modern”, dezvăluie Ramona Novicov.

„În pasajul Vulturul Negru sunt comasate majoritatea cluburilor din oraș și de cele mai multe ori distracția se întinde până în zori. Cei care vor ceva mai liniștit pot opta pentru cafenelele și terasele deschise aici până toamna târziu”, a relatat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

În Piața Unirii se află trei biserici de confesiuni diferite. Biserica Sfântul Ladislau, construită în perioada 1721-1741, aparţine Episcopiei Romano-Catolice. În celalalt colţ al pieţei se află Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae, ridicată în 1810. Cea mai vizitată este Biserica cu Lună, celebră datorită unui mecanism care arată fazele lunii.

„O bilă care se mişcă, arătând formele lunii; e formidabil că acest mecanism funcţionează perfect şi astăzi. Este un mecanism inventat de un inginer orădean”, precizează criticul de artă.

Cei mai mulţi dintre turiştii care vizitează centrul istoric al Oradei vin din Ungaria.

„E curat, e pus totul la punct. Ne bucurăm că am ajuns aici şi că totul e menţinut cum trebuie.”

„E foarte frumos. Se vede că totul este într-o dezvoltare rapidă, aşa că suntem mulţumiţi de ce am văzut, de cum arată.”

În weekend-uri circulaţia auto prin Piaţa Unirii este strict interzisă. Doar mijloacele de transport în comun şi taximetrele sunt lăsate să treacă prin inima oraşului.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operatori: Constantin Gheorghiță, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri