Zeci de personalităţi din diferite domenii au semnat "Memorandumul pentru Bihor"

Data actualizării: Data publicării:
Memorandum pentru Bihor
foto: unpr.ro

Unitate pentru dezvoltarea Bihorului. Asta cer reprezentanţii mediului de afaceri din judeţ, care au iniţiat un Memorandum ce cuprinde mai multe proiecte de dezvoltare locală. Peste 50 de personalităţi din diferite domenii au fost invitate să semneze documentul şi să conlucreze pentru atingerea scopurilor propuse. Ceremonia semnării memorandumului a avut loc azi, la Prefectura Bihor.

Iniţiatorii Memorandumului pentru Bihor, membri ai Federaţiei Patronilor din judeţ - au pornit de ideea că lipsa de unitate nu aduce nimic bun pentru nivelul de trai al locuitorilor judeţului.

"Lipsa de colaborare, orgoliile oarecum nejustificate, dezinteresul pe care le-au manifestat cei care au răspuns de destinele judeţului Bihor au făcut ca în multe domenii să se piardă proiecte importante", a atras atenţia Dorel Puchianu, de la Federaţia Patronilor Bihor.

Drept urmare, zeci de personalităţi ale vieţii culturale, religioase, politice sau administrative au fost invitate să susţină documentul care se doreşte un program de unitate şi dezvoltare a Bihorului în 10 domenii: cultură, învâţământ, culte, sănătate, infrastructură rutieră, turism, industrie, eficieţă energetică, agricultură, afaceri şi sport.

"Fiecare comunitate a acestui judeţ, fiecare cult reprezentanţi ai mediului politic de afaceri al mediului academic a minorităţilor au câte un reprezentant", a precizat Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor.

"Asigurăm că ne vom da concursul pentru dezvoltarea judeţului. Acesta este şi scopul nostru, al Prefecturii, de a fi un factor de coeziune pentru toţi aceşti factori cu putere de decizie pentru dezvoltarea judeţului", a declarat Ioan Mihaiu, prefectul de Bihor.

Semnatarii spun că este nevoie ca neînţelegerile să fie uitate şi să conlucreze la adoptarea scopurilor menţionate în memorandum.

"Când colectivitatea doreşte să realizeze un anumit program, atunci clasa politică trebuie să fie unitară şi să prioritizeze problemele care le au comunităţile locale", consideră Constantin Badea, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor.

"Sunt câteva obiective pentru care avem un interes major în special cele din capitulul învăţământ în care se precizează că va fi dezvoltat un proiect pentru un parc tehnologic la care Universitatea să fi parte", explică Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea.

Printre cei care au lipsit de la semnarea Memorandumului, deşi au fost invitaţi, s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi primarul Oradei. Iniţiatorii susţin că în fiecare an, pe 16 iunie, se vor întâlni şi vor adăuga şi alte nume pe lista semnatarilor, care rămâne deschisă.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri