24 de ore de înot. Maraton în bazin, de Ziua Mondială a Apei

Data publicării:
inot prima

Amatori, dar și profesioniști de toate vârstele, au concurat pentru un loc fruntaș în competiție. Alexandru Oproiu are 19 ani, este sportiv de performanță și a fost cel mai tânăr participant la concurs. Este și primul an în care a luat parte la maraton. La extrema cealaltă, senior al competiției, dar și polisportiv, campion național, a fost Constantin Dumitra, la 55 de ani.

Startul s-a dat la ora 13, sâmbătă. Concurenții au fost nerăbdători să intre în apă și să se întreacă.

Fiecare participant a trebuit să înoate timp de jumătate de oră, după care făcea o pauză de patru ore. Pauzele au fost rezervate pentru refacere și masă.

S-a lăsat întunericul, dar la bazin competiția a continuat. Seara, după 12 ore, entuziasmul și energia nu s-au pierdut... în totalitate. - Se simte oboseala, la ora asta? ”Încă nu. Mai încolo, cred că da. La ultimul schimb, cred că o să se simtă orele înotate și sper să rezist cu brio”, spunea Alexandru Oproiu. ”Chiar nu mă așteptam să merg atât de bine deși, na, vârsta își spune cuvântul dar, uite, ce înseamnă continuitate. Totuși. 1500 metri la vârsta noastră, fiind amatori, eu zic că este ok, în cele 30 de minute și sper să merg mai bine următoarea tură”, a afirmat Constantin Dumitra.

A doua zi, dimineață, a venit și timpul ultimei runde. După aproape 24 de ore de stat la bazin, ultima sută de metri pare și cea mai lungă: ”Tot mai obosit... și mai am un schimb. Sper să rezist”, - Cum a fost până acum? ”Greu”, mărturisește Alexandru Oproiu.”Pot să mai fac încă o tură, dar mă gândesc și la colegii mei, că și ei au aceeași dorință ca și mine și, fiind totuși, la master și un pic mai în vârstă decât ei, vreau să le mulțumesc că m-au primit în echipă și că au avut încredere în mine”, spunea Constantin Dumitra.

Organizatorii au avut grijă ca participanților să nu le lipsească toate cele necesare: alimente, apă și locuri în care să se odihnească. ”Da, hai să zicem că e obositor dar, având în vedere că stăm aici, unii stau toată noaptea, alții stau mai puțin și ne simțim bine unii cu alții, vine și mâncare, nu văd de ce ar fi o problemă. Nu a fost niciodată o problemă”, susține Ildiko Tălângă, organizator și participant.

De asemenea, anul acesta, organizatorii au profitat de ocazie pentru a monitoriza felul în care organismul reacționează la efort prelungit. ”Ne interesează să vedem cum reacționează structura organismului pe durata unui efort de anduranță. Vorbim de 24 de ore, din care sunt 6 reprize de câte 30 de minute de înot. Practic, măsurătorile se fac în 3 puncte și ele, pe baza unui algoritm, determină indexul masei corporale”, ne-a declarat Mihai Lisețchi, organizator și participant.

Concursul a debutat în România, la Brașov. Ulterior a fost preluat de Reșița, iar acum trei ani, timișorenii s-au decis să îl organizeze și să îl facă o tradiție.

reporter: Ioana Sapianu
operator: Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri