6 ani fără niciun promovat la bac

Data publicării:
liceu ortisoara

Profesori, directori, părinți sau simpli locuitori ai comunei - nimeni nu își mai amintește cine e ultimul om din Orțișoara care e luat bacul. De cel puțin 6 ani încoace, pe liste nu apare niciun promovat.

„Rezultatele dezatruoase la bacalaureat se explică prin faptul că la noi rămân copii care nu au posibilități financiare să se ducă mai departe la oraș, să îi susțină financiar”, explică Elena Mirciov, directorul adjunct al Liceului Tehnologic Agricol Orțișoara.

„Era nevoie ca doar unul din cei doi elevi care au dat examenul maturității la școala din Orțișoara să ia o notă de trecere pentru ca liceul să aibă o promovabilitate de 50%” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Părerile sunt împărțite în sat. Dacă unii localnici cred că profesorii nu au pretenții prea mari de la elevi, alții le închid repede gura celor care contestă metodele de predare.

„Profesorul a spus așa- cine scrie 20 de cuvinte în engleză între atâtea minute, a spus profesorul are zece, nepoata mea a scris. Au învățat numai de trecere, păi cum să își ia bacul că ei au învățat numai de notă de trecere [...] ei trebuiau să își dea toată silința dacă voiau să iasă ceva”, spune o localnică.

„La țară nu se fac orele cum trebuie, copiii sunt mai slab pregătiți”, explică un alt locuitor din zonă.

„[Ați dat bacul dumneavoastră?] Eu nu. [Tot aici ați terminat?] Da, dar nu am terminat toate clasele, numai până în a zecea, am fost la lucru și nu am mai mers”, spune un tânăr.

Liceul din Orțișoara este în curs de desființare. Din toamnă, acolo va mai funcţiona o singură clasă, care va fi şi ultima.

Din numărul de opt înscriși la examenul de bacalaureat s-au prezentat doar doi. Este un semnal de alarmă pentru noi, Liceul din Orțițoara merge de altfel pe lichidare”, adaugă Aura Danielescu, inspector școlar general.

Autoritățile locale au venit cu o soluție.

„Am venit cu ideea de a modifica din liceu să facem școală profesională, mai mult în comună avem instituții care se pot implica și pe partea de agricultură și pe partea de mecanizare”, susține Aleodor Sobolu, primarul comunei Orțișoara.

Unitatea de învăţământ din Orțișoara a fost deschisă în 1950, când a funcţionat ca Școală Profesională pentru Tractoriști. În Timiș, 4 licee nu au avut niciun promovat la bacaluareat anul acesta.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri