Absolvenții din Făget, audiați după Bacalaureat. Aproape 180 de candidați au fost luați la întrebări de polițiști

Data publicării:
audieri absolventi

La Liceul „Traian Vuia" din Făget, doar 30 de elevi au promovat Bacalaureatul în urma unei anchete desfășurate de procurori. Printre ei se numără și Mădălina Barboni, care a trecut examenul de maturitate cu 9:51. Acest lucru nu a scutit-o pe tânără de întrebările polițiștilor.

”Cum s-au desfășurat examenele, dacă totul a fost în regulă în săli, dacă s-a auzit ceva, dacă am strâns bani. Nu a fost nimic de genul. Am învățat pentru examen, m-am pregătit foarte mult”, relatează ea.

Înainte de a ajunge la secția de poliție, părinții tinerilor s-au trezit cu oamenii legii la ușă.

”A venit poliția acasă, cu o hârtie pe care să o semnăm și ne-au spus că la ora 10 să fim în curtea liceului. Nimic mai mult”, - Când s-a întamplat asta? ”Sâmbătă, sâmbătă după-masa”, precizează Tatiana Barboni, mama elevei.

Cei aproape 180 de elevi au fost audiați timp de mai bine de cinci ore. Polițiștii au cerut detalii despre comportamentul profesorilor supraveghetori și le-au arătat absolvenților capturi de pe imaginile surprinse de camerele video.

”M-au întrebat dacă am dat mită, cum au fost profesorii în timpul orelor și cam asta, mult de semnat”, - Ai avut ocazia să te vezi pe camere? ”Da, m-am vazut cum m-am întors”, - V-au arătat sus imaginile? ”Da, pe o foaie”, spune un elev.

Dacă, inițial, anchetatorii au eliminat 94 de elevi, după ce au urmărit imaginile din toate salile de examen, numărul eliminaților a crescut la aproape 150. Aflarea veștii la aproape două săptămâni de la afișarea primelor rezultate a fost un șoc pentru unii elevi.

”A fost eliminată la toate trei examenele, dar a luat nota mare. Deci a fost eliminată că a ajutat. A vrut sa dea la Medicină, a avut o decădere foarte grea. Ea este în tranșa a doua eliminată, nu în prima tranța. Foarte greu a trecut peste asta. Vă dați seama ce șoc, noroc ca am fost acasă”, afirmă Ingrid Daniloni, mama unei eleve eliminate.

Incidentul din Făget a afectat procentul de promovare la Bacalaureat în județul Timiș.

”Practic, am pierdut încă un procent față de cum eram inițial înainte de contestații. Deci am câștigat un procent la contestații, am pierdut procentul câștigat plus încă un procent. Undeva la două procente ne-am dus mai jos de cât am fost inițial. Deci suntem sub media pe țară în ceea ce privește procentul de promovabilitate la Bacalaureat”, precizează Aura Danielescu, inspectorul școlar general din Timiș.

”În momentul de față se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de luare și dare de mită și abuz în serviciu, fiind vorba despre verificări cu privire la modalitatea în care a fost susținut examenul de bacalaureat din cadul liceului de la Făget”, ne-a declarat Mihaela Pop, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

În perioada următoare vor fi aduse la audieri și cadrele didactice care i-au supravegheat pe elevi. Conform regulamentului, tinerii eliminați din Bacalaureat după tentativa de fraudă vor putea să susțină examenul de maturitate abia în toamna anului viitor.

Reporter: R. Popa/ V. Ungar/ A. Novăcescu
Operator: D. Petcu/ G. Ștefăniță
Editor web: C. Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri