Acțiune de salvare: copii rătăciți în pădure. Forțele de intervenție au organizat un exercițiu

Data publicării:
copii disparuti

”Echipa 2, știi ce zonă ai de luat. Comunicați cu șefii de echipă, încercați să vă vedeți în pădure unul cu celălalt și așa mai departe”. Ora 8 dimineața. Echipele de intervenție s-au organizat pentru a pleca în căutarea copiilor. Pădurea aflată lângă comun Giroc, la circa 10 km de Timișoara, a fost împărțită pe zone pentru a eficientiza căutarea: ”Sunt împărțite zonele forestiere în mai multe părți. Am încercat să le facem egale, să le poată străbate fiecare echipă”.

La operațiunea de căutare, forțele de ordine s-au folosit de mașini, ATV-uri, chiar și de motoparapante, pentru a avea un unghi vizual mai amplu. Echipele de intervenție i-au căutat pe dispăruți în fiecare colț al pădurii și chiar și-au întocmit strategii:

”Trebuie să mergem pe direcția asta să căutăm. O să ne împrăștiem până în curtea aia de acolo, pe rând”.

După aproape două ore, cei trei adolescenți au fost găsiți pe malul râului Timiș:

”Haideți afară toți trei. Încet. Salvo 1, sunt Baza. Acum am contact vizual cu coordonatorul echipei aero care vine în fugă către noi”.

Tinerii își dau seama de pericolele la care s-ar expune, în realitate, dacă s-ar afla într-o asemenea situație.

”Am văzut la televizor și mi s-a părut destul de interesant să plecăm, chiar dacă ne gândeam că va fi o problemă pentru că nu le-am spus părinților”, spune Antonio.

”Peste tot poți să pătești ceva. Nu ai pe nimeni care să te ajute. Am fost doar noi trei, ne-am ajutat între noi”, - Într-o situație reală nu ai face asta, să înțeleg? ”Nu”, adaugă Teodora.

”Poate fi periculos și lumea se îngrijorează”, afirmă și Robert.

”Scopul acestor exerciții este ca toate instituțiile care participă și în realitate la acțiuni de genul acesta să conlucreze.S-a întâmplat prin țară de vreo două ori ca să dispară copii și să se găsească foarte târziu decedați”, ne-a declarat Marian Ghencea, coordonator intervenții SALVO.

Organizatorii susțin că fenomenul este des întâlnit și că, adesea, minorii au tendința de a copia ceea ce văd la televizor. Potrivit Poliției, anual, în România, au loc chiar și cinci astfel de acțiuni de salvare a persoanelor dispărute.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri