Agricultură la înălțime. O dronă ajută la studiul culturilor de cereale

Data publicării:
drona prima

Drona este cel mai nou instrument folosit de cercetătorii din agricultură, din Timişoara. Cu ajutorul ei, Octavian Guler a strâns informaţii preţioase despre cum s-au dezvoltat 47 de soiuri de grâu în diferite perioade de vegetație.

”Filmăm cu drona de la mare înălțime, perspectivă excepțională, s-a încadrat tot câmpul, deși câmpul are trei hectare, a intrat într-o singură imagine, imagini de mare rezoluție și a fost foarte simplu mai departe”, afirmă Octavian Guler, inginer agricol.

Cu ajutorul imaginilor realizate din dronă, cercetătorii au descoperit, în premieră pentru județul Timiș, o boală numită rugina galbenă.

”Am avut atac foarte mare de rugină galbenă la un nivel la care nu am găsit consemnări că ar mai fi în județul Timiș. De sus vedem inclusiv schimbări de nuanțe de culoare care pentru noi pot fi avertismente și atunci știm unde să căutăm foarte precis anumite probleme”, spune Octavian Guler.

Lotul experimental de anul trecut arată care sunt soiurile sensibile și care sunt cele rezistente la bolile care afectează culturile de cereale.

Pe această suprafață care depășeste trei hectare, Universitatea de Științe Agricole care poate să observe imagini de ansamblu ce ajută astfel profesorii și inginerii de la Facultatea de Științe Agricole în cercetarea lor.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și studiază în fiecare an, încă din 1947, în ce fel se comportă soiurile de cereale la condițiile climatice.

”Câmpurile acestea experimentale au reprezentat efortul nostru de a comasa într-un spațiu mic o multitudine de soiuri de potențial genetic, să vedem cum se comportă în condițiile de anul acesta”, precizează Alexander Degianski - directorul stațiunii didactice USAMVBT.

reporter: Corina Sfia
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri