Alarmant: numărul copiilor vaccinaţi în şcoli scade continuu. Unii părinți refuză imunizarea, care este riscul

Data publicării:
vaccin Aa



Carla are şase ani. De când este la şcoală nu a luat nicio doză din vaccinurile recomandate de medici. Gabriela, mama sa, nu este de acord cu imunizarea. Consideră că serurile nu au fost suficient de bine testate înainte de-a fi administrate copiilor. ”Nu am nicio siguranţă, pentru că nu sunt suficiente studii făcute, informaţii foarte clare, nu.I-aţi spus copilului la şcoală să refuze sau aţi vorbit cu profesorii? M-am consultat cu mai mulţi părinţi şi am hotărât să mai aşteptăm să vedem ce se întâmplă, nu, încă nu, nu suntem foarte convinşi”, ne mărturisește părintele, Gabriela Acosta La Vera.

Şi alţi părinţi împărtăşeşc aceeaşi opinie: ”Nu, deloc. De ce? Nu ştiu, de ce să nu-şi păstreze imunitatea copiii şi să-şi facă... Totuşi, trăiesc într-un mediu civilizat, ordonat, de ce trebuie să fie vaccinaţi?”, ”Cred că cel mai bine ar fi să întrebăm un medic, adică de pe internet, în funcţie de fiecare persoană, se pot adeveri sau nu”, ”Opţiunea fiecăruia, nu ştiu, poate da, poate nu, depinde”.

Cadrele didactice îi anunţă pe elevi de fiecare campanie de vaccinare, însă nu au dreptul să-i influenţeze în vreun fel. Tocmai de aceea acceptă refuzul părinţilor. Diana Popoviciu, directorul adjunct al Liceul „Nikolaus Lenau" Timişoara, ne spune: ”Părinţii au dreptul să refuze această vaccinare. În ideea în care au nelămuriri legate de vaccin, de utilitatea lui, de efectele adverse, pot lua legătura cu cabinetul şcolar, asistenta, medicul şcolar este acolo. Noi nu putem să influenţăm, este decizia fiecărei familii, dacă acceptă sau nu acceptă aceste vaccinuri”.

Una dintre principalele cauze pentru care părinţii sunt reticenţi atunci când vine vorba de vaccinare este frica de posibilele efecte adverse. Medicii încearcă să îi liniştească şi spun că astfel de cazuri apar extrem de rar. ”La persoane cu anumite patologii, în special neurologică, boli cronice, malformaţii, la care vaccinul poate avea determinare neurologică, acolo este bine într-adevăr să ceară sfatul specialistului. Dar majoritatea copiilor sunt copii sănătoşi, fără patologii cronice, fără probleme,cu toate acestea, părinţii nu acceptă să se facă aceste vaccinuri”, afirmă Virgil Musta, medic specialist boli infecţioase.

 

Medicii adaugă că, în unele cazuri, nevaccinarea poate declanşa rapid focare de epidemie. Melania Arion, medic specialist epidemiolog, a declarat pentru Digi24 Timișoara: ”Sigur că, dacă nu faci vaccinarea, eşti expus riscului de-a te îmbolnăvi. În aceeaşi măsură, poţi să fii un factor de risc pentru ceilalţi din colectivitate sau chiar pentru cei de acasă”.

Cadrele medicale susţin că, în ultimii trei ani, numărul copiilor care ajuns la spitale cu diverse afecţiuni virale a crescut continuu, tocmai din cauza refuzului părinţilor de-a accepta imunizarea.

reporter: Maria Rohnean
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri