Amenda înainte de impozit

Data publicării:
amenda impozit

Fie că e vorba de amenzile primite de șoferi în trafic, pentru parcări ilegale sau construcții fără autorizație – de acum toate au prioritate atunci când oamenii se prezintă la ghișeu. Asta prevede articolul 165 din Noul Cod de Procedură Fiscală.

„Înseamnă că în momentul în care se prezintă la ghișeu și dorește să își plătească impozitul pe casă, să spunem, cel de la ghișeu, angajatul este obligat să îi ia banii și să stingă amenzile”, spune Horia Ungur Șerban, avocat.

Nu toți contribuabilii sunt de acord să li se încaseze o amendă din trecut, când ei vor să achite impozitul pe locuință, de exemplu.

„Nu mi se pare normal să o tragă prima, poate omul nu are nicio poibilitate să își achite dările respective”, spune un timișorean.

„Fiecare trebuie să își plătească întâi datoriile înainte de a avea o cerere”, adaugă un altul.

„După mine e corect, dacă nu îți plătești taxele de ce să nu îți plătești ceea ce e mai urgent”, povestește o timișoreancă.

La Timișoara spre exemplu, doar 35 % dintre cei care primesc amenzi le achită în primele 48 de ore.

„Avem probleme cu privire la colectarea amenzilor și sigur că această măsură ne ajută foarte mult. Am avut titluri de creanță vreo 16 mii , dacă punem și zicem 200 de lei pe fiecare se fac vreo 16 milioane de lei”, explică Adrian Bodo, directoul executiv al Direcției Fiscale, Primăria Timișoara.  

Autoritățile locale spun însă că cei care nu își plătesc amenzile nu achită nici taxele și impozitele.

„Pentru cerșetori, pentru prostituate, aceste tipuri de amenzi care sunt și foarte multe vor fi foarte greu de încasat în continuare pentru că efectiv nu există ale proprietăți pe care acești oameni să le aibă”, precizează și Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Articolul 165 din Noul Cod de Procedură Fiscală a intrat în vigoare în prima zi a lui 2016.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri