Amintiri dureroase despre Bărăgan. Peste 40.000 de bănăţeni au fost deportaţi în 1951

Data publicării:
baragan

Au trecut 64 de ani de atunci, dar încă amintirile sunt vii în mintea celor care au păşit pe teritoriul pustiu al Bărăganului. Cei care mai sunt în viaţă dintre foştii deportaţi din Timiş au comemorat 64 de ani de la evenimentele tragice care au schimbat zeci de mii de vieţi.

Aceştia sunt bănăţenii care au simţit din plin ura comuniştilor. Cei mai mulţi erau copii şi tineri pe vremea când au fost urcaţi cu forţa în vagoane de marfă şi duşi în Bărăgan. Printre cei care nu uită ce s-a petrecut atunci se numără şi Alexandru Chiu, din comuna timișeană Banloc. Avea doar 4 ani când comuniştii l-au deportat, împreună cu familia sa. Era 18 iunie 1951.

”Casa părinţilor din comuna Banloc a fost înconjurată de soldaţi şi miliţieni. Aceştia au dat ordin ca, în timp de câteva ore, toată familia să împacheteze şi să fie pregătită pentru a fi dusă la gară. La gară am stat aproape o zi fără apă, în soare. Am fost încărcaţi în vagoane de marfă”, și-a amintit el.

Au lăsat în urmă o mică avere pe care comuniştii şi-au însuşit-o: ”În urmă am lăsat 36 de hectare de pământ, am lăsat toată recolta, am lăsat o groază de animale. Am lăsat toată averea, casa, bineînţeles”.

Au fost lăsaţi în pustietate fără apă, mâncare sau adăpost, cu puţinele lucruri pe care au avut voie să le ia cu ei. Şi astfel a început truda: ”Prima dată am făcut o colibă, după aceea un bordei şi, în final, mai multe familii, împreună, au reuşit să ridice câte o casă din pământ bătut”.

Timp de mai bine de patru ani au supravieţuit în exil. Apoi a venit şi vestea că deportaţii se pot întoarce acasă.

”A fost o dramă pe care mulţi nu o înţeleg pentru că, la întoarcerea noastră din domiciliu obligatoriu, cum se numea, am fost lipsiţi de orice libertate, pentru că aveam dosarul de cadre, era un dosar nesănătos, pentru că am fost exploatatorii, după viziunea lui Stalin, chiaburii, da”, ne-a declarat Alexandru Chiu.

Aceeaşi dramă au trăit-o peste 40.000 de bănăţeni care reprezentau un pericol pentru comunism. Deportarea în Siberia românească, între anii 1951-1956, a dus la moartea a 1.731 de bănăţeni, dintre care 175 de copii.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri