Angajatorii din Chişineu-Criş au ajuns să caute forţă de muncă în Ungaria

Data publicării:
ungaria prima

În ultimii zece ani în Chişineu-Criş s-au deschis nouă fabrici care au absorbit complet forţa de muncă din oraş, dar şi din localităţile din jur. De doi ani încoace, întreprinzătorii s-au orientat spre Ungaria în căutarea de muncitori. Au şi găsit oameni dornici să lucreze peste graniţă.

- Se găsesc greu muncitori în Chişineu-Criş? ”Destul de greu, destul de greu, mai ales cei buni sunt acontaţi pentru o lungă perioadă de timp şi atunci suntem nevoiţi să apelăm la muncitori din afară”, spune un angajator local.

”Ori venim aici şi contăm pe faptul că lucrăm totuşi în zonă, aproape de casă, cu toate că trecem graniţa ori mergem în Germania, Austria sau Belgia de unde venim acasă poate o dată la trei – patru luni”, afirmă Toth Janos, şeful echipei de constructori.

”Sunt şi specialişti, dar şi muncitori. Foarte multe construcţii au fost realizate de cei din Ungaria. Sunt diciplinaţi, lucrează bine şi fără discuţie că, dacă nu ar fi atractive aceste locuri de muncă, nu ar veni la noi”, afirmă Gheorghe Burdan, primarul din Chişineu-Criş.

De forţa de muncă de peste graniţă s-au arătat interesate, mai nou, şi câteva fabrici care doresc să îşi extindă activitatea în viitorul apropiat.

”Dacă persoanele corespund cerinţelor firmei, suntem interesaţi, mai ales, de persoanele din Gyula, care este mult aproape decât celelalte localităţi învecinate”, a afirmat Eniko Must, responsabil resurse umane.

În ceea ce îi priveşte pe localnici, aceştia nu par deranjaţi că vecinii din Ungaria vin să lucreze la ei în oraş.

”Nu, n-aş fi împotrivă pentru că şi unii români dacă se duc în alte ţări să câştige un ban, aşa vin şi alţii din alte ţări la noi să lucreze. Deci e foarte bine”, ”De unde o fi. Din Ungaria, din orice ţară. Atragem ca să avem forţă de muncă. Numai că plata e slabă la noi, asta e. Dacă ar fi plata mai bună ar veni mult mai mulţi”, spun localnicii.

Faptul că toată lumea are loc de muncă în Chişineu-Criş a fost de folos şi administraţiei locale, care în ultimii șase ani şi-a văzut sporite veniturile cu aproximativ 1,5 milioane de euro. Banii provin în mare parte din impozitele plătite de investitorii care profită de pe urma forţei de muncă locale.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri